Matei Bogdan
Publicat în 8 decembrie 2020, 14:03 / 355 elite & idei

Iulian Chifu: Eternizarea lui Trump. Impactul de durată asupra Americii și a lumii

Iulian Chifu: Eternizarea lui Trump. Impactul de durată asupra Americii și a lumii

Donald Trump va deveni cel mai important președinte american din contemporaneitate. Chiar dacă va face doar un mandat de Președinte. Chiar dacă nu a condus America în vreun război mondial și nici nu a fost cel care a îngenuncheat URSS-ul la finalul destrămării sale. Dar prin efectele președinției sale, dar mai ales prin cele asumate după ieșirea de la Casa Albă, Donald Trump va dăinui prin eternizarea ideilor, abordărilor sale și umbra influenței sale care va rămâne în prim plan și va fi prezentă în dezbaterea publică de zi cu zi și după ieșirea din funcție, mai mult decât în cazul altor președinți americani. A tuturor celorlalți Președinți americani.

Un președinte inedit și neonvențional, reflectând mitul fondator al Americii originare

Donald Trump a fost (este încă până la 20 ianuarie 2021) un președinte inedit. Neconvențional. Venit pe o platformă antisistem, ca efect al unor nemulțumiri profunde ale Americii în raport cu evoluțiile contemporane, contra establishmentului, a Sistemului. E reprezentarea directă a unei Americi profunde, a mitului fondator al imigrantului european sărac venit să caute Pământul Făgăduinței în Țara tuturor posibilităților, care a plecat cu familia și cu pușca în mână la cucerirea Vestului Sălbatic, care a construit propria afacere și a construit statul său, apoi Statele Unite și au adus America la gradul de putere și relevanță pe care îl cunoaștem.

(E adevărat că mitul fondator a lui Trump se contrapune altui mit caracteristic al Americii, ai cărui reprezentanți vin din cealaltă jumătate de Americă. Al căror cel mai înalt reprezentant este Kamala Harris. E vorba despre America sclavilor de culoare eliberați care au avut propria evoluție spre cetățeni, drepturi și libertăți și oportunități în statul american – unul ajungând chiar președinte, Barack Obama. E America imigranților intelectuali reprimați politic și refugiați din propriile țări în căutarea unei vieți mai bune, care au luat lucrurile de la zero, și-au construit cariere și au ajuns tot mai sus, până la conducerea statului american. Un alt mit fondator, din altă epocă, e adevărat complementar primului, cel reprezentat de către Donald Trump.)

Donald Trump este, spuneam, reflectarea unei Americi relevante, profunde, tradiționale, diferită de cea cosmopolită, internaționalizată, ajunsă putere globală. O Americă poate mai înclinată spre sine și spre propriile nevoi, ajunsă la limita în acceptarea priorității de a rezolva mai întâi problemele globale și mai apoi infrastructura și drumurile de acasă. O Americă continentală și conservatoare, creștină majoritar, mai naționalistă și rezervată în aventuri, o Americă pregătită să conteste aventurile externe în detrimentul construcției vieții și prosperității de acasă. Mai înclinată spre confortul de azi, al oamenilor care vor să trăiască bine acum, decât spre perspectiva veniturilor și poziției de putere care va aduce dividende mâine.

Este o Americă la fel de legitimă și rezonabilă care semnalează că și ea vrea să trăiască în modul său propria libertate egală cu a celeilalte, pentru i-o promite Declarația de Independență, mai tradiționalist, mai conservator, mai înclinată spre sine și propriile nevoi. Cu mai puține aventuri externe și responsabilități globale – sau asumându-le dar cu mult mai mult sprijin extern, al aliaților și partenerilor globali. Cu mai puține experimente și progresisme, improvizații și descoperiri și mai aproape de tradițiile care au fondat America și au făcut-o mare. O Americă pentru care e la fel de important respectul și toleranța față de modul său de viață ca și pentru cealaltă Americă progresistă, liberală, care e preocupată de toți și mai interesată de egalitate și viața tuturor, de  internaționalismul și locul Americii în lume.

America lui Trump e sugrumată și dezgustată de aglomerația de inovații ale vieții date nu atât de evoluții tehnologice cât de forcinguri sociale, și preocupată de nevoia de a-și trăi viața așa cum o știe, cum au făcut-o părinții și bunicii. America lui Trump semnalează faptul că extinderea și ambiția externă a elitei internaționaliste au lăsat miezul, sursa puterii, America însăși, cu mai puține resurse, cu locuri de muncă insuficiente pentru nivelul de dezvoltare cerut, pradă unor percepute dezavantaje la nivel global în fața competitorilor precum China autocratică sau chiar a aliaților și partenerilor liberal-democrațiilor din UE, Japonia, Australia.

America lui Trump reprezintă o Americă conservatoare și tradiționalistă la fel de legitimă în a-și afirma și apăra valorile ca cealaltă Americă progresistă și cosmopolită, modernă și adaptabilă la nou. Pentru că a constatat că bărbatul alb, creștin protestant, familist și cu nenumărați copii a ajuns minoritar la sine în țară, acolo unde era prezumat prototipul majorității istorice.

Cum va ajunge Trump să se eternizeze? Mandatul prezidențial 2024

Există mai multe modalități prin care Donald Trump se eternizează astăzi și va influența America și lumea în perioada următoare:

Mai întâi ca persoană și prin influență personală în societatea americană. Donald Trump a anunțat deja că se va transforma în instituție, că va rămâne să colecteze fonduri și că va sprijini sau, din contra, va combate candidaturi republicane. În plus, deja a anunțat candidatura prezidențială în 2024. Nu știu dacă Partidul Republican va accepta acest lucru. De obicei un președinte perdant după primul mandat pleacă acasă. Dar acum e vorba despre Trump și de cele peste 70 milioane de voturi obținute în actualele alegeri, al doilea cel mai votat președinte american după câștigătorul Biden. Acest bagaj va fi utilizat pentru susținerea sau demonizarea secvențială a candidaților republicani. Și nu e de ignorat nici finanțarea pe care o colectează și care va susține sau va submina candidatura unor republicani.

Mai apoi prin introducerea unui curent ideologic, trumpismul, care este astăzi dominant în Partidul Republican(77% din membrii de partid consideră că Trump nu a pierdut alegerile) și care amenință să se mențină pe termen lung. Trumpismul are înclinația de a crea narațiuni prea frumoase și atrăgătoare pentru susținători pentru a mai conta adevărul și faptele, emoțiile și senzațiile sunt cele dominante, iar adepții săi  îmbrățișează frumusețea fanteziilor și teoriilor trumpiste. Trumpismul devine curent adecvat și adaptat lumii actuale și tehnologiei de comunicare prin social media tradiționale sau alternative.

Apoi, Donald Trump va dăinui și se permanentizează prin forțarea unor politici și menținerea unor permanențe în prim plan a susținerilor Americii lui Trump, la nivel național. Biden va fi obligat să țină cont de faptul că în spațiul public există un competitor, o prezență constantă, și cu amenințarea candidaturii în 2024, care va menține în atenția publică toate politicile și rațiunile lui Trump. Prezența constantă și asertivă în prim plan a lui Donald Trump va păstra mobilizat propriul electorat pe poziții critice. Și va profita de faptul că Joe Biden, obligat să administreze America, nu va avea timp și nu va putea să replice eficient.

Astfel, președintele ales va fi obligat, odată ajuns în funcție, să se raporteze constant la Donald Trump sau să găsească soluții alternative asumate. Donald Trump va conta, va fi în prim plan și se va eterniza chiar prin această prezență constantă și finanțată a criticului pe termen lung, neobosit. Vom avea un președinte Joe Biden constrâns și limitat de America lui Trump, mobilizată și menținută tot timpul în gardă, de prezența publică a lui Trump. O Americă mobilizată prin emoție și încrederea în Trump, nu prin rațiune și argument. De aceea va fi și mai ușor de menținut excitată și activă mai ales în perspectiva crizei economice ce va  urma după pandemie.

În al patrulea rând, prin acțiunile sale deja asumate la nivelul politicii externe și globale, dar și prin promovarea unui curent conservator global, America lui Trump va dăinui și va influența politicile Americii și ale lumii. E posibil ca Donald Trump să preia proiectul Bannon al internaționalei conservatoare și să ajungă să promoveze și să extindă baza susținătorilor prin prezența vocală a sa în prim planul dezbaterilor globale și al celor naționale de pretutindeni, prin susținerea partidelor omoloage și care împărtășesc aceeași abordare, instrumentar și ideologie.

În fine, America lui Trump va dăinui prin pândirea și sancționarea oricăror efecte secundare ale politicilor externe ale lui Biden, ale multilateralismului și lumii bazate pe ordine, prin prisma expunerii publice a costurilor Americii la fiecare pas, dar și a alternativei și înțelegerii președintelui încă în exercițiu asupra politicilor externe, de apărare și securitate. Donald Trump va putea fi un adevărat cui în coastele administrației democrate Biden, mai important în opoziție decât a fost la putere, chiar, mai puțin limitat de reguli și avantajat de perspectiva unei noi candidaturi. Singurele limitări pot veni din eventuala câștigare de către democrați a locurilor din Senat în Georgia, respectiv a celei de-a doua camere a Congresului, sau de replica dură a republicanilor din Proiectul Lincoln, respectiv de gruparea Never Trump!, cel mai mare dușman al trumpismului.

Mandatul lui Joe Biden va fi complicat. Pentru că nu va avea, cel mai probabil, un al doilea, de data asta din cauza vârstei și a propriei alegeri. Pentru că Kamala Harris are ambiții prezidențiale în viitor. De cum va judeca lucrurile și cât va asuma propriile politici cuplul Biden-Harris va depinde măsura unei reușite independente a mandatului prezidențial și a interzicerii accesului lui Trump din nou la Casa Albă sau, din contra, perspectiva lansării imbatabile a lui Trump în 2024 către un nou mandat de Președinte al Americii. Vom vedea dacă președintele democrat va accepta să nu fie dirijat și determinat de politicile și de America lui Trump, adusă mereu în prim plan și menținută angajată, critică și mobilizată de către Donald Trump.

www.deschide.md

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe