OraNoua.ro
Publicat în 1 mai 2013, 10:06 / 484 elite & idei

Iulian Chifu și Dan Dungaciu, despre posibilitatea recuperării tezaurului

Iulian Chifu și Dan Dungaciu, despre posibilitatea recuperării tezaurului

Dan Dungaciu și Iulian Chifu au participat la emisiunea IMPARTIAL gazduita de DIGI24 si au discutat despre posibilitatea recuperării tezaurului.

Dan Dungaciu a apreciat că declarația de astăzi a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ar putea fi o provocare pentru partea rusă, asta în măsura în care în documentele din ultimii ani tezaurul românesc nici măcar nu mai este discutat. În plus, consilierul prezidențial Iulian Chifu a afirmat că România ar trebui să-și îndrepte atenția și către alte creanțe, iar o preocupare exclusivă pentru acestea ar putea rezolva mai mult decât discutarea în relațiile bilaterale.

Dan Dungaciu a susținut că declarația lui Mugur Isărescu cum că din toamnă România va relua negocierile pe tema tezaurului aflat la ruși este surprinzătoare într-un anumit punct de vedere.

„Nu, pentru că există o comisie bilaterală privind probleme istorice nerezolvate între România și Federația Rusă, inclusiv tezaurul. Din punctul de vedere al poziției oficiale a României, care invocă acest tezaur de fiecare dată, la orice întâlnire bilaterală, nu e nimic surprinzător.

A doua chestiune este în ce măsură este o provocare. Poate să fie o provocare din moment ce partea rusă este extrem de reticentă. În niciun text care privește România, publicat în ultimii ani, partea rusă nu pune tezaurul. Nu numai că nu-l refuză, dar nici măcar nu-l discută.

Ar mai putea să fie privit și altfel. Indiferent de ce s-ar întâmpla, partea română nu se va abține să pună această problemă pe masă. Au existat anumite voci care sugerau că în ceea ce privește relația bilaterală cu Rusia ar trebui să nu mai ridicăm problema tezaurului pentru că, oricum, rușii nu sunt dispuși să discute despre asta și o neridicare a problemei tezaurului ar deschide canale de negociere cu Federația Rusă, sau ar mai îmblânzi puțin duritatea negociatorilor de la Moscova. Această linie a avut adepți și cred că o asemenea idee n-ar fi printre cele mai bune, pentru că tezaurul rămâne un lucru unic al Federației Ruse cu oricare alt stat.

România are două tipuri de jafuri, una cu chitanțe – tezaurul – și alta fără chitanțe – așa cum îl au toate statele. Dacă România ar face o carte albă cu cât a fost prădată de la ocupația sovietică încoace, ar rezulta un volum consistent comparabil cu al altor state. Dar „raptul” cu chitanțe este un dosar unic pe care România îl are. Nu se va rezolva acum, nu mâine, nu poimâine, dar cred că România trebuie să păstreze acest dosar.

E și un semnal pentru interior, cu siguranță și un semnal pentru exterior. Problema tezaurului, dacă se va rezolva, se va rezolva în momentul în care relația va fi dezghețată. În momentul ăsta suntem departe de un dezgheț”, a declarat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Relații Internaționale al Academiei Române.

„Faptul că domnul Mugur Isărescu s-a pronunțat este responsabilitatea sa”, a spus Iulian Chifu.

Acesta a sugerat că ar trebui să privim și la o altă listă de creanțe pe care România le are de recuperat.

„Din acest punct de vedere cred că este important ca, poate la MAE, poate într-o formulă asumată de premier, poate împreună cu ministerul Finanțelor, cu Banca Națională, toate aceste creanțe să fie luate una câte una și să vedem acolo unde e posibil să recuperăm”, Iulian Chifu, consilier prezidențial.

„Probabil că problema tezaurului a meritat să fie pusă de domnul Isărescu inclusiv pentru faptul că foarte puțină lume știe de problema tezaurului în afara României. Cred că această chestiune a tezaurului ar merita să fie multiplicată la nivelul UE”, a mai spus Dan Dungaciu.

„Problema tezaurului ar implica și Franța, acolo exista o contrasemnătură și o garanție a Franței. De aceea e bine să o scoatem din spațiul direct al relațiilor bilaterale și poate o zonă specială care să se ocupe exclusiv pe recuperarea acestor creanțe ar putea să aducă o plus valoare în sensul de a rezolva ceva”, a completat consilierul prezidențial.

Iulian Chifu a susținut că celelalte creanțe ar putea să fie mai importante decât cele 90 de tone de aur din Rusia.

VIDEO – DIGI 24

Ultima ora:

ObservatorIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

PoliticVictor Negrescu, negociatorul-șef al PE pentru bugetul UE 2025, a început negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene și Consiliului UE: Trebuie să trecem de la programe pe hârtie la acțiune în teren

EconomieBogdan Neacșu: „Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor”. Scopul strategiei naționale și cum te ajută alfabetizarea financiară

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteAlexandru Giboi: The Delphi Economic Forum was a good opportunity to discuss disinformation, media literacy, media independence & the financing of public media

EditorialFloriana Jucan: Cum a devenit Ilfovul sursă de inspirație în lume. Hubert Thuma, despre tripleta nemțească Iohannis-Hellvig-Thuma – Sunt român!

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe