OraNoua.ro
Publicat în 21 iunie 2017, 16:31 / 364 elite & idei

Iulian Chifu: Ţinta Putin – Ultima confruntare-maraton în direct înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia

Iulian Chifu: Ţinta Putin – Ultima confruntare-maraton în direct înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia

de Iulian Chifu

Joi 15 iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a avut cea de-a 16-a confruntare directă cu cetăţenii ruşi, într-o emisiune maraton de 4 ore în care a răspuns la 70 de întrebări. Ca de obicei, evenimentul a fost pregătit şi regizat din timp, cu participanţi aleşi pe sprânceană, atât din ţară cât şi de peste hotare, din Ucraina sau Statele Unite.

Noutatea e produsă de contextul protestatar extrem de virulent şi cu impact major produs la nivelul întregii Rusii de mişcările anticorupţie şi anti-mită ale lui Aleksei Navalnîi, un blogger care a reuşit să obţină 27,4% din voturi la alegerile pentru Primăria Moscovei şi care ameninţă să devină competitorul lui Putin şi la prezidenţiale, deşi este arestat la fiecare trei luni pentru organizarea manifestaţiilor împotria Kremlinului.

Evenimentul din acest an, denumit Linia Directă cu Preşedintele Vladimir Putin, ultimul înaintea alegerilor prezidenţiale programate la 18 martie 2018, a avut o particularitate de stil şi strategie creată de polit-tehnologii lui Putin, respectiv a avut drept scop să-l umanizeze pe Putin prin referinţe la viaţa sa personală, îndeobşte ascunsă publicului, şi să sublinieze deschiderea sa spre critici, pe ecran fiind găzduite comentarii şi întrebări critice cărora Putin nu le-a răspuns, dar care erau menite să menţină publicul de opoziţie atent la emisiune.

Indiferent de aceste nuanţe, Vladimir Putin nu a putut ascunde situaţia complicată în care a ajuns Rusia sub conducerea sa, din cauza măsurilor populiste, a revanşismului şi revizionismului din politica externă, a operaţiunilor politice finanţate de la bugetul statului şi a aventurilor militariste din spaţiul post-sovietic, din Crimeea, Estul Ucrainei, Siria şi Estul Mediteranei. Situaţia este critic, mai ales că preţul petrolului a rămas la nivel extrem de scăzut, bugetul rus este direct legat de aceste venituri din resurse, cu precădere petrol şi gaze, sancţiunile continuă şi blochează pe deplin transferul tehnologic şi finanţarea proiectelor de explorare şi exploatare în condiţii dificile şi blochează dezvoltarea pe termen mediu a resurselor de petrol ale Rusiei.

Este tot mai probabil ca Premierul Dmitri Medvedev să fie sacrificat înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor, pentru a-şi asuma costurile şi a permite realegerea en fanfare a lui Putin.

Mai grav, după 16 ani de derulare a emisiunii Linia Directă, Preşedintele Vladimir Putin nu reuşeşte încă să găsească răspunsuri mulţumitoare la întrebarea de ce susţine că economia merge, dar nivelul de trai al populaţiei nu creşte. Din contra, de această dată Vladimir Putin a fost nevoit să recunoască nivelul de creştere al sărăciei extreme în Rusia de la anexarea Crimeei şi declanşarea agresiunii militare din Estul Ucrainei, o situaţie fără precedent şi pe care explicaţiile despre cum evoluează acţiunile conducerii Rusiei şi cum sunt aşteptate îmbunătăţiri în viaţa cetăţenilor nu o mai poate compensa şi nu poate linişti oamenii.

Ultima ora:

ObservatorTeodor Baconschi: Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe