Adriana
Publicat în 12 septembrie 2018, 09:08 / 325 elite & idei

Iulian Chifu: Un Cernobil chimic a explodat în Crimeea anexată de ruși: nori acizi distrug totul în regiune

Iulian Chifu: Un Cernobil chimic a explodat în Crimeea anexată de ruși: nori acizi distrug totul în regiune
+ Observator

Dacă în mai 1986 a fost explozia unui reactor la Cernobîl, ascunsă de autorităţile sovietice, care a făcut numeroase victime de jur împrejurul Europei, în urmă cu două săptămâni dezastrul mortal s-a produs în Crimeea ocupată şi anexată de ruşi, mai exact la fabrica Titan Crimeea din Armyansk, în nordul peninsulei.

Un nor de acid de sulf a acoperit localitatea, trei districte înconjurătoare şi a afectat şi teritoriul ucrainean aflat sub autorităţile legitime de la Kiev. Legea tăcerii joacă însă un rol major, şi la o săptămână de la sesizările populaţiei şi pozele plasate peste tot, nici la 4 septembrie, autorităţile locale încă nu dăduseră starea de alertă şi nu comunicaseră despre dezastru nici localnicilor, nici autorităţilor vecine.

Fabrica Titan produce dioxid de titan, fiind cel mai mare producător european al acestei materii prime folosite pentru producţia de plastic, gumă şi alte produse. Reziduurile din procesul de producţie sunt depozitate sub cerul liber încă din 1971, într-o zonă de 40 kilometri pătraţi, într-un depozit acid. Depozitul primea regulat apă prin Canalul din Nordul Crimeei, aflat acum sub controlul autorităţilor legitime şi care a fost închis. Fabrica a rămas a proprietarului chiar şi după ocupaţie, un controversat oligarh, Dmitro Firtash, cunoscut pentru intermedierea livrărilor de gaz rusesc cpătre Ucraina prin firma RosUkrEnergo, înregistrată în Elveţia. El a vândut afacerea, preluată acum de firma rusă Titanium Investments Ltd.

De această dată, în lipsa apei, acidul s-a evaporat în nori acizi de di-/tri-oxizi de sulf care intră în contact cu apa din atmosferă, cu cea de pe frunză, din natură, de pe faţa oamenilor şi din căile respiratorii, producând acid sulfuric şi ducând la arsuri şi respiraţie îngreunată. De altfel, după ce a deschis şcolile, la 1 septembrie, potrivit normelor ruse şi din întreg spaţiul post-sovietic, autoritatea locală a fost obligată să evacueze copii din trei districte. Totuşi, deşi promitea date, nici până azi acestea nu au fost comunicate, fiind totul păstrat sub secret. Chiar şi pretinsul minister al mediului din regiune, care publică regulat situaţia emisiilor poluante în toată regiunea, a omis exact cele trei districte direct afectate.

Serviciile de urgenţă sunt pline de apeluri şi intervenţii în consecinţă, iar farmaciile şi spitalele au epuizat stocul de măşti.

Dacă în Crimeea anexată lucrurile sunt ţinute sub strictă tăcere, în zona aflată sub controlul autorităţilor legitime de la Kiev, în regiunea Kherson, datele arată foarte prost, şi dau măsura impactului: gazul toxic a afectat 23 de copii care au manifestat simptomele, iar 634 au ajuns la doctori pentru control amănunţit, în timp ce serviciul de frontieră al Ucrainei a anunţat că 61 de grăniceri au acuzat simptome dintre care 5 sunt spitalizaţi din această cauză. De altfel, serviciile de urgenţă sunt pline de apeluri şi intervenţii în consecinţă, iar farmaciile şi spitalele au epuizat stocul de măşti.

În locul tragediei, Armyansk, potrivit locuitorilor, autorităţile au început să spele cu apă drumurile, în timp ce în curţi toată vegetaţia e afectată de nori galbeni, fiind arsa iar produsele toate contaminate. Au fost închise 4 furnale din cele 8 funcţionale, dar închiderea completă a fabricii va dura, iar soluţiile sunt doar pe termen lung. Până în 2014, Canalul Nordic ducea 30 de milioane de metri cubi de apă pe an spre Crimeea, care are o problemă acută cu aprovizionarea cu apă, după secete repetate şi dispariţia pânzei freatice în adâncuri. Dacă există resurse pentru populaţie, toată activitatea economică a peninsulei e paralizată.

Autorităţile din regiunea anexată de Rusia au anunţat că vor trage o conductă cu apă, însă nu sunt surse relevante de apă dulce, curgătoare, în peninsula Crimeea, iar aducerea apei sărate din Marea Neagră, din Golful Krakinit, ridică probleme majore din cauza salinităţii crescute a acestei ape de mare şi a efectelor necunoscute asupra compusului acid în discuţie. Sunt aşteptate teste de laborator înainte de a aborda o asemenea soluţie, care şi ea se anunţă de durată.

Citeste mai mult: adev.ro/petxyz

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe