Matei Bogdan
Publicat în 3 martie 2021, 18:37 / 268 elite & idei

Iulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

Iulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

Am un comentariu complementar scandalului exmatriculării studenților la Drept, acuzați că au copiat la un examen online.
Acum câțiva ani, am avut ocazia să discut cu o cunoștință care tocmai revenise din SUA, unde fusese să îi ducă fiicei sale cazierul. Fiica sa tocmai luase examenul de admitere în baroul din New York.
Era plecată din țară de la vârsta de 18 ani și 6 luni.
L-am întrebat de ce îi trebuie cazierul din România, având în vedere că părăsise țara noastră la scurt timp după ce împlinise vârsta majoratului.
Mi-a răspuns că la 18 ani și-a luat carnetul de conducere și, în cele 6 luni cât a stat în România până să plece în SUA, putea lua o amendă de circulație.
Conform legilor din New York amenda de circulație este cea mai ușoară fapta penală. O paranteză: de aceea în SUA se încasează 90% din amenzile date, comparativ cu România unde gradul de încasare e sub 20%.
Pentru a putea fi avocat și, prin urmare, pentru a reprezinta legea, fiica cunoștiinței mele a trebuit să dovedească întâi că nu a încălcat legea.
În SUA, abordarea generală este că nu poți reprezenta legea dacă nu o respecți cu strictețe.

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe