OraNoua.ro
Publicat în 16 martie 2016, 21:14 / 52 elite & idei

Iulian Fota: CSAT trebuie reformat, azi trăim din ce am conceput în alte vremuri

Iulian Fota: CSAT trebuie reformat, azi trăim din ce am conceput în alte vremuri

de Iulian Fota

Fostul consilier prezidențial pe probleme de Securitate,  Iulian Fota consideră că România este nepregătită să facă față marilor provocări ale momentului- hegemonia rusă, problemele Orientului Mijlociu și fragilizarea Uniunii Europene

”Toate sunt mari chestiuni de securitate pe care România trebuie să le adreseze. NATO își face treaba, poate nu atât cât ne-ar plăcea nouă, dar este angajat în cea mai mare operațiune de securitate colectivă din ultimii 20 de ani. Problema este: noi putem ține pasul? Este absurd să ceri de la altul când tu nu faci ceea ce trebuie. Cred că suntem departe de o agendă care să ne garanteze că trecem următorii ani cu bine.

Decizia cu 2% pentru Apărare e foarte bună, dar nu suficientă. Procentul ăsta e un minim, dar, pe lângă bugetul Apărării sunt și alte lucruri de făcut.”, a afirmat joi Iulian Fota, la conferința pe probleme de politică externă organizată de cursdeguvernare.ro, în parteneriat cu Academia de Studii Economice.

Printre aceste aceste decizii importante pentru România, consideră fostul consilier prezidențial, se numără și reformarea CSAT.

”Mai sunt decizii instituționale mari de luat, dar nu văd cine o să aibă curajul… Încă nu văd cine ar face din CSAT un adevărat Consiliu de Securitate Națională. Am fost 6 ani membru în CSAT și știu ce spun…

CSAT este departe de a fi un consiliu adevărat de securitate națională. Are nevoie de încă câteva structuri, inclusiv structuri de experți, pe care nu știu dacă clasa politică poate să i le ofere. Inclusiv industria de apărare este la pământ.”, afirmă Iulian Fota.

Expert în probleme de Securitate, Iulian Fota a mai remarcat și o relativă inerție în relația cu Statele Unite.

”La capitolul strategii și tactici de joc trebuie să fim inventivi, să venim cu politici noi, să nu mai trăim din ce am conceput în alte vremuri. Relația cu SUA – nu mai investim în ea de câțiva ani, trăim din ce s-a conceput. Și am avea lucruri de făcut-americanii ne trasmit constant ”uite ce am vrea noi să facem…” și noi nu facem niciun pas. Să luăm din lista lor de obiective prioritare și să începem să construim noi ceva, apoi să colaborăm pe proiecte, să venim noi cu idei….”, consideră Iulian Fota.

Fostul consilier prezidențial s-a mai referit la dezoccidentalizarea lumii și la necesitatea ca țările să se poziționeze adecvat față de acest fenomen, la anxietatea care stăpânește lumea politică de astăzi și la un ”cod portocaliu” sub care se află regiunea României după anexarea Crimerii.

Intervenția video a lui Iulian Fota poate fi urmărită AICI – de la minutul 25,00.

cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe