OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2017, 14:50 / 105 elite & idei

Iulian Fota, despre loviturile SUA în Siria: Prin acest atac, SUA dau șah Rusiei și Chinei

Iulian Fota, despre loviturile SUA în Siria: Prin acest atac, SUA dau șah Rusiei și Chinei

Specialistul în relații internaționale Iulian Fota, fost consilier prezidențial, consideră că prin atacul asupra Siriei SUA „dau șah” celorlalte două mari puteri – Rusia și China.

„Eu cred că în acest moment, prin acest atac în Siria, Statele Unite dau șah celorlalte mari puteri — Rusia și China, în același timp. Dă șah Rusiei prin faptul că Rusia este principalul aliat al președintelui Siriei, Bashar Al-Assad, deci atacurile împotriva regimului sirian inevitabil reprezintă o problemă și pentru Moscova, dar dă și șah indirect Chinei, pentru că președintele Chinei este în acest moment în Statele Unite”, a declarat vineri pentru AGERPRES, Iulian Fota.

El consideră că atitudinea SUA în problema siriană poate fi interpretată „ca un fel de mesaj pentru China”.

„Uitați-vă la ce se poate ajunge, dacă nu împreună rezolvăm situația din Coreea de Nord. Deci este o mișcare foarte îndrăzneață a președintelui Trump. Efectiv, peste noapte America revine în prim-planul scenei politicii mondiale, revine, ca să spun așa ‘în șah’, din nou preluând inițiativa ordonării sistemului internațional”, consideră fostul consilier prezidențial.

Fota apreciază că SUA preia astfel inițiativa în Orientul Mijlociu, „în dosarul sirian”.

„Pentru că, în acest moment, mingea în ceea ce privește Siria este în curtea Moscovei și aceasta va trebui să dea un răspuns. Un răspuns real, nu convocarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care este doar o reacție de primă instanță, o reacție standard, aș putea să spun. Probabil că în timpul acesta Rusia evaluează și ea consecințele, implicațiile și ce are de făcut”, spune analistul.

Iulian Fota a accentuat că „SUA a pus mingea în terenul președintelui Chinei, care are în acest moment un subiect în plus pe agendă de reflectat”.

El a susținut că nu se poate vorbi de „rezolvări rapide” ale situației din zonă.

„Să nu sperăm în rezolvări rapide, facile, în politica mondială în următorii ani. Dosarele astea sunt complicate. Se vor rezolva în timp și sunt dosare care depind, în primul rând, de relația între marile puteri, care pot da, ca și altă dată, soluțiile în toate aceste dosare regionale. Acum rămâne să vedem cum vor reacționa Rusia și China. Să vedem dacă acceptă că mesajul Statelor Unite nu e neapărat unul de confruntare. Mesajul SUA este unul de genul ‘Avem și opțiunea asta. Uite că o putem folosi, dar noi, în continuare, am vrea împreună cu voi să rezolvăm dosarele astea’. Cu Rusia să rezolvăm Siria, cu China să rezolvăm Coreea de Nord. Dacă celelalte două state — China și Rusia — vor respinge această ofertă de rezolvare în comun a acestor două dosare, americanii, probabil, își vor prelucra lecțiile, își vor trage concluziile și vom vedea ce se va întâmpla. Deci esențial este în momentul acesta poziționarea Rusiei și a Chinei pe această chestiune. Să vedem cum văd ele politica mondială în epoca domnului președinte Trump”, a mai spus Iulian Fota.

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza „Shayrat”.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe