Adriana
Publicat în 3 aprilie 2013, 17:24 / 82 elite & idei

Iulian Fota: Energia bazată pe utilizarea gazelor de şist, mult mai puţin poluantă decât cea pe cărbune

Iulian Fota: Energia bazată pe utilizarea gazelor de şist, mult mai puţin poluantă decât cea pe cărbune
+ Observator

Folosirea gazului neconvenţional este o operaţiune mult mai puţin poluantă decât ceea ce se utilizează la ora actuală, cum ar fi, de exemplu, cărbunele, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate.

„Folosirea gazului neconvenţional este mult mai puţin poluantă decât ce se utilizează la ora actuală, cum ar fi cea a cărbunelui. În general, este bine să ne uităm la aspecte de protecţie a mediului când vorbim despre gazul neconvenţional, dar trebuie să ne uităm şi la competitivitate. Gazul necovenţional, cel puţin în Statele Unite, este ieftin şi a repornit industria, după cum se doreşte şi la noi. Va fi dificil să reindustrializăm România dacă nu oferim posibilitatea achiziţiei de gaz ieftin”, a spus Fota.

La sfârşitul lunii februarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că România ar putea începe explorarea gazelor de şist pentru a şti în ce stadiu se află, ca mai târziu să se treacă şi la exploatare cu ajutorul noilor tehnologii.

Peste 7.000 de cetăţeni au protestat, luna trecută, la Bârlad (estul ţării), împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice de către compania americană Chevron.

În 2012, România i-a concesionat grupului american Chevron suprafeţe însumând 870.000 de hectare. Cu toate acestea, de curând, Chevron şi-a suspendat operaţiunile de prospectare şi producţie a gazelor în România. Între timp şi alte companii, inclusiv Petrom, Romgaz, MOL, Sterling şi East-West, au devenit la rândul lor interesate de oportunităţile din România.

Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei organizează, în perioada 11-12 martie, la Bucureşti, conferinţa „European Unconventional Gas Developments: The Science, Technology and Best Practices”.

Subiectul conferinţei vizează evoluţiile europene în privinţa practicilor de explorare a gazelor neconvenţionale, cum ar fi cele de şist, precum şi descoperirea celor mai bune tehnologii în domeniu.
www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe