OraNoua.ro
Publicat în 22 martie 2017, 20:32 / 293 elite & idei

Iulian Fota: Europa va reuși să-și negocieze interesele

Iulian Fota: Europa va reuși să-și negocieze interesele

Europa va reuși să-și negocieze interesele. O spune la RFI fostul consilier prezidențial Iulian Fota în așteptarea declanșării oficiale a Brexit-ului săptămâna viitoare. Ideal ar fi, ca după cei doi ani de negocieri, “Marea Britanie să acționeze ca un membru al UE dar din afara UE. Aceasta ar putea să fie răzbunarea noastră, simbolic vorbind” declară Iulian Fota, actualmente director al Colegiului Naţional de Informaţii (AUDIO).
Din punct de vedere economic, diferența de piață este atât de mare între UE (care are sute de milioane de cetățeni) și Marea Britanie (doar câteva zeci de milioane de clienți), încât este evident că poziția forte de negociere revine UE.

Doar în privința securității ar putea exista mici diferențe de viziune între cele 27 de state comunitare, crede fostul consilier prezidențial Iulian Fota:

„Marea pierdere pentru Uniunea Europeană când vine vorba de Marea Britanie este în special pe zona de securitate și apărare națională. Aici, cred eu, avem o diferență între țările din vestul Europei, care sunt mai relaxate asupra acestui subiect, și țările din centru Europei, care vor dori să păstreze Marea Britanie ca un partnere privilegiat pe zona de apărare-securitate, ținând cont că Marea Britanie este membră în NATO. Să nu uităm că avioanele britanice contribuie la apărarea spațiului nostru aerian… Deci cred că aiic este singura zonă unde este posibil ca Europa centrală să fie un pic nunațată pe anumite chestiuni, dar cred că la final UE va avea o poziție comună în relația cu UK”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a reiterat că în termen de 48 de ore din momentul în care Marea Britanie activează Articolul 50 va prezenta planul de negociere pentru Brexit, respectiv un proiect care va include liniile de negociere stabilite de UE.

„În decurs de 48 de ore de când Marea Britanie va declanşa Aricolul 50, voi prezenta proiectul liniilor de negociere pentru Brexit celor 27 de state membre”, a scris Tusk pe Twitter, după ce Londra a anunţat că va declanşa Brexit pe 29 martie.

Potrivit analiştilor, negocierile urmează să înceapă în mod oficial abia după cel puţin două luni de la notificare, în contextul în care Comisia Europeană (CE) trebuie să stabilească, la rândul ei, detaliile planului de negociere, pe baza liniilor directoare formulate de liderii europeni.

Ideal ar fi, ca după cei doi ani de negocieri, “Marea Britanie să acționeze ca un membru al UE dar din afara UE. Aceasta ar putea să fie răzbunarea noastră, simbolic vorbind” declară Iulian Fota, actualmente director al Colegiului Naţional de Informaţii (AUDIO).

http://www.rfi.ro/politica-93896-iulian-fota-rfi-europa-negociere-interese-brexit

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe