Matei Bogdan
Publicat în 6 aprilie 2021, 17:42 / 46 elite & idei

Iulian Fota: Franța se pregătește de război la modul cel mai serios

Iulian Fota: Franța se pregătește de război la modul cel mai serios

Iulian Fota, expert în securitate, fost consilier prezidențial și director general al Institutului Diplomatic Român, analizează mișcările militare ale Franței și trage un semnal de alarmă: Parisul se pregătește, la modul cel mai serios, de un război.


Un grup de comando al Armatei Franței, pregătindu-se să se parașuteze în Djibouti, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris – Ministère des Armées

Iulian Fota, expert în securitate, fost consilier prezidențial și director general al Institutului Diplomatic Român, analizează mișcările militare ale Franței și trage un semnal de alarmă: Parisul se pregătește, la modul cel mai serios, de un război.

Într-un mesaj pe pagina personală de Facebook, Iulian Fota transmite că „Franța se pregătește de război și o va face la modul foarte serios”. Expertul explică: „Cu exerciții în teren, la nivel de divizie, ce nu au mai avut loc de decenii”.

Potrivit lui Fota, „generalii francezi estimează și timpul avut la dispoziție pentru o astfel de pregătire, cam vreo zece ani”. 

„Acest 2030, pe care-l găsim și la nivelul NATO sau al recent încheiatei evaluări strategice britanice, pare să fie un an fatidic”, mai precizează Iulian Fota. Analistul trage un semnal de alarmă în ceea ce privește cazurile de corupție de la nivelul Armatei României.

Aviz amatorilor. Nu mai furați banii armatei române din contul de război. Se pare ca o să avem nevoie și de ei”, a conchis Iulian Fota.

Postarea expertului român în securitate a fost transmisă în contextul în care acesta a distribuit un text al publicației The Economist care semnala același lucru. În analiza sursei citate, forțele armate ale Franței se pregătesc de un conflict intens.

Analiza publicației amintește de exercițiul Orion planificat în 2023 care va implica capacități militare fără precedent în ultimele decenii și la care vor participa peste 10.000 de soldați din toate structurile de forță.

The Economist mai precizează că în luna în luna ianuarie Statul Major al Franței a înființat mai multe grupuri de lucru care examinează disponibilitatea Franței pentru un asemenea conflict major, ocupându-se inclusiv studii care iau pulsul populației în ceea ce privește un asemenea viitor conflict. În articolul publicației citate se mai precizează că Parisul nu a făcut nicio referire la potențiali inamici, dar „analiștii indică nu doar Federația Rusă, ci și Turcia sau un stat din nordul Africii”.

În analiza sa, sursa citată precizează că toată această schimbare de strategie a forțelor armate ale Franței reprezintă o premieră după ce în urmă cu trei decenii Parisul s-a axat în principal pe operațiuni militare de menținere a păcii, cu toate că în ultimul deceniu Armata Franței a susținut și operațiuni împotriva terorismul, nu doar pe teritoriul francez, ci și în afara lui.

„Cu toate acestea, în planul strategic pentru 2030, publicat anul trecut, generalul Thierry Bukhard, șeful Armatei franceze, a subliniat necesitatea pregătirii pentru un conflict de mare intensitate”, mai scriu cei de la The Economist, care amintesc și de creșterea sistematică și mare a bugetului alocat apărării de către Paris.

www.defenseromania.ro

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe