OraNoua.ro
Publicat în 14 septembrie 2016, 17:10 / 65 elite & idei

Iulian Fota: NATO nu trebuie duplicată de europeni

Iulian Fota: NATO nu trebuie duplicată de europeni

Cele mai multe ţări europene fac parte din NATO, însă este necesară şi o capacitate proprie de apărare a Europei, o industrie de apărare şi mijloacele care îi permit să acţioneze. Declaraţia a fost făcută de preşedintele francez, François Hollande.

Europa trebuie să-şi întărească pe viitor capacitatea de apărare, dar nu independent de NATO, spune la RFI fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota.

„Europa are nevoie să fie mult mai puternică din punct de vedere militar, să contribuie mult mai mult la securitatea de ansamblu a Alianţei şi să fie pregătită pentru incertitudinile de viitor, respectiv dacă va fi nevoie doar noi, ca europeni, să ne apărăm propriile interese şi propria securitate, să fim capabili să facem lucrul ăsta”, explică el.

În opinia lui Iulian Fota, „cel mai important aspect este că nu trebuie să duplicăm NATO. Putem dezvolta o dimensiune mai bine conturată de apărare a Europei în interiorul NATO, pentru că în acest moment interesul nostru este să rămânem împreună, cel puţin din perspectiva mea, cu Statele Unite. Pe de altă parte, sunt foarte mulţi analişti şi aspectul ăsta trebuie discutat, care în acest moment construiesc un semn de întrebare vizavi de modul în care SUA pe viitor ar putea rămâne angajate faţă de securitatea Europei, deci de aia e bine ca Europa să aibă resursele sale şi capacităţile sale, dar pentru moment, cea mai bună soluţie este în interiorul NATO şi nu în afara sa”.

http://www.rfi.ro/politica-89522-iulian-fota-nato-nu-trebuie-duplicata-de-europeni

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe