Matei Bogdan
Publicat în 18 noiembrie 2020, 13:26 / 88 elite & idei

Iulian Fota: Pentru Bucuresti, remarcabila victorie a Maiei Sandu este si sansa dar mai ales provocare

Iulian Fota: Pentru Bucuresti, remarcabila victorie a Maiei Sandu este si sansa dar mai ales provocare

Pentru Bucuresti , remarcabila victorie a Maiei Sandu este si sansa dar mai ales provocare . La Chisinau se incheie epoca post-comunista, post-sovietica. O intreaga generatie de oameni politici , unionisti sau comunisto-socialisti, trece in irelevanta, devin marginali.
Viitorul politic apartine generatiei Maiei Sandu. Iar pe lista asta avem si anti-europeni, fie ei si moderati, precum Ion Ceban sau radicali, ca Renato Usatii. Nici falitii nostri, nici ai lor, nu mai conteaza. Epoca Plahatniuc-Dodon s-a incheiat.
Dodon a pierdut pentru ca, in primul rand, s-a dovedit un lamentabil presedinte si un foarte prost administrator. Dodon a fost si este un cost pentru Republica Moldova. Inclusiv prin proasta lui crestere. Ce putea sa faca bun pentru RM un individ pe care nici macar papusarii lui nu dadeau doi bani?
Marea problema a RM este fragilitatea ei ca stat. La aproape 30 de ani de la destramarea URSS, RM este cel mai slab stat, dintre cele desprinse din Uniunea Sovietica . De aceea doamna presedinta Maia Sandu trebuie sa conceapa si sa aplice o strategie anti-fragilitate statala. Nu europenizarea este marea sa miza ci revigorarea functionala a tarii pe care o prezideaza. Daca ramane prinsa in capcana dialecticii geopolitice, risca sa asiste la prabusirea statului dintre Prut si Nistru.
In ultimile saptamani, Bucurestiul a adoptat o atitudine inteligenta, manevrand abil, pentru a evita capcanele in care putea sa cada. MAE are un mare merit aici. Dar intrebarea ramane. In ce masura, noi ca tara, suntem pregatiti pentru urmatoarea etapa de joc, pentru presedintia Maia Sandu si pentru toate aceste schimbari profunde ale societatii moldovenesti? Mai ales acum cand mai multe dintre politicile noastre pentru RM si-au epuizat potentialul.
Daca vrem sa tinem pasul cu vremurile de la Chisinau, unde oamenii sunt tot mai liberi si mai independenti in gandire, trebuie sa fim creativi, sa venim cu abordari noi si mai ales cu oameni noi, care sa poata genera o gandire noua . Pentru problemele complicate ale RM nu mai este suficient sa ne bazam pe un expert sau altul, avem nevoie de un forum de experti!!!Largiti jocul !

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe