Adriana
Publicat în 28 august 2013, 20:05 / 134 elite & idei

Iulian Fota: România poate contribui politic, militar sau umanitar în Siria

Iulian Fota: România poate contribui politic, militar sau umanitar în Siria
+ Observator

În caz de intervenţie militară internaţională în Siria, România va putea contribui politic, militar, umanitar sau economic. Declaraţia a fost făcută la RFI de consilierul prezidenţial Iulian Fota. El spune că Bucureştiul este pregătit inclusiv pentru evacuarea românilor din Siria, dacă va fi nevoie.

Cum ar putea contribui România în Siria? „Sunt mai multe planuri unde noi putem contribui şi este suficient să vă uitaţi la misiunile la care noi am participat până acum. Putem contribui politic şi solidarizarea în primul rând are o semnificaţie politică. Putem contribui militar, fie prin participare semnificativă la operaţiuni, fie prin sprijin pe care-l putem da acestor operaţiuni militare. Putem contribui umanitar, am făcut-o şi altă dată. Putem contribui economic, asistenţa economică având şi ea un important aspect umanitar”, declară Iulian Fota.

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională afirmă că „e o paletă mai largă de instrumente pe care şi noi le avem la dispoziţie şi pe care le putem utiliza în funcţie de discuţiile pe care le vom avea cu aliaţii noştri, pentru că în perioada următoarelor ore se va face o intensă evaluare a situaţiei internaţionale, a informaţiilor pe care atât organizaţiile internaţionale, cât şi anumite state le au, pentru a avea o imagine cât mai corectă a tabloului. Evident, se evaluează implicaţiile. Dosarul sirian este extrem de complicat”.

Ce rol militar ar putea juca România în Siria?

Întrebat cum ar putea contribui România din punct de vedere militar în Siria, Iulian Fota a răspuns: „Putem avea militar un rol mai scăzut, putem avea militar un rol mai bine conturat, asta va depinde de deciziile ce vor fi luate în următoarele ore sau zile şi bineînţeles de modul în care din punct de vedere militar vor arăta aceste operaţiuni. În presa internaţională se vorbeşte de cel puţin patru sau cinci scenarii, de la un scenariu punctual şi de intensitate scăzută, până la un scenariu mai amplu, care presupune la extremă inclusiv o prezenţă militară sporită în regiune. Sunt multe opţiuni deschise, sunt multe discuţii antamate în acest moment. Cred că încă mai e, chiar dacă-i mică, o şansă ca şi negocierile diplomatice totuşi să ducă la deblocarea situaţiei. Dacă nu, situaţia umanitară de acolo este mult prea complicată ca să fii impasibil şi indiferent şi este probabilă şi folosirea forţei militare”.

Ce se va întâmpla cu cei zece mii de români din Siria? „Le-am purtat foarte bine de grijă până acum şi aici eu cred că trebuie lăudate instituţiile statului pentru eforturile pe care le-au făcut. Ne străduim cât putem să le purtăm în continuare de grijă acestor zece mii de români, venindu-le în întâmpinare acolo unde ei vor considera că au nevoie de asistenţa statului”, spune consilierul prezidenţial.

Iulian Fota nu exclude o eventuală evacuare a românilor din Siria: „Suntem deschişi să discutăm, să analizăm orice cerinţă, orice necesitate, orice opţiune. În momentul ăsta ne facem şi noi propriile evaluări, avem resurse pe care le putem folosi, inclusiv pentru un astfel de scenariu (evacuarea românilor-n.r.), dacă va fi nevoie. Statul român este pregătit, are o logistică suficientă pentru ca dacă e nevoie să facem şi evacuări”.

Comunitatea internaţională ia în calcul o intervenţie militară în Siria, după atacul chimic de miercurea trecută, de la periferiile Damascului.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe