Matei Bogdan
Publicat în 13 februarie 2019, 13:51 / 75 elite & idei

Iulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

Iulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

România poate fi expusă unor ameninţări, în urma reducerii bugetelor serviciilor secrete de către Parlament. O spune la RFI Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională. Reacţia sa vine după ce parlamentarii au diminuat sumele alocate SRI, SPP şi SIE, în timpul dezbaterilor asupra bugetului de stat pe 2019. Votul final asupra legii bugetului este aşteptat vineri.

Iulian Fota atrage atenţia că serviciile secrete vor fi nevoite să reducă fondurile pentru unele operaţiuni strategice: „Tăierea asta de bugete la serviciile de informaţii poate avea consecinţe semnificative, atât în planul securităţii naţionale a României, cât şi în planul sensibil important al relaţiilor civil-militar, al relaţiilor între factorul politic, cel care dă sarcini serviciilor şi instituţiilor de securitate naţională şi aceste instituţii”.

Expertul avertizează că „România poate fi expusă, poate fi mai direct ameninţată prin aceste tăieri bugetare şi aici SRI a făcut nişte precizări, pentru că se ştie că bugetul Serviciului este grevat puternic de aspectele de ordin social, salarii, pensii. Să nu uităm că operaţiunile sunt cele care dau rezultate notabile, prin operaţiuni, prin spioni, prin operaţiuni prinzi terorişti sau previi atacuri teroriste, prin operaţiuni aperi Constituţia sau gestionezi problemele astea grave, serioase, legate de criminalitatea de la frontieră. Or banii care au fost reduşi vor fi tăiaţi inevitabil de la operaţiuni, pentru că nu poţi, cred că nici măcar legea nu te lasă, să tai bani de la pensii sau de la salarii”.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe