Matei Bogdan
Publicat în 13 februarie 2019, 13:51 / 414 elite & idei

Iulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

Iulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

România poate fi expusă unor ameninţări, în urma reducerii bugetelor serviciilor secrete de către Parlament. O spune la RFI Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională. Reacţia sa vine după ce parlamentarii au diminuat sumele alocate SRI, SPP şi SIE, în timpul dezbaterilor asupra bugetului de stat pe 2019. Votul final asupra legii bugetului este aşteptat vineri.

Iulian Fota atrage atenţia că serviciile secrete vor fi nevoite să reducă fondurile pentru unele operaţiuni strategice: „Tăierea asta de bugete la serviciile de informaţii poate avea consecinţe semnificative, atât în planul securităţii naţionale a României, cât şi în planul sensibil important al relaţiilor civil-militar, al relaţiilor între factorul politic, cel care dă sarcini serviciilor şi instituţiilor de securitate naţională şi aceste instituţii”.

Expertul avertizează că „România poate fi expusă, poate fi mai direct ameninţată prin aceste tăieri bugetare şi aici SRI a făcut nişte precizări, pentru că se ştie că bugetul Serviciului este grevat puternic de aspectele de ordin social, salarii, pensii. Să nu uităm că operaţiunile sunt cele care dau rezultate notabile, prin operaţiuni, prin spioni, prin operaţiuni prinzi terorişti sau previi atacuri teroriste, prin operaţiuni aperi Constituţia sau gestionezi problemele astea grave, serioase, legate de criminalitatea de la frontieră. Or banii care au fost reduşi vor fi tăiaţi inevitabil de la operaţiuni, pentru că nu poţi, cred că nici măcar legea nu te lasă, să tai bani de la pensii sau de la salarii”.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe