Matei Bogdan
Publicat în 30 octombrie 2019, 19:26 / 205 elite & idei

Iulian Fota: Romania se confrunta cu un deficit de securitate nationala tot mai mare

Iulian Fota: Romania se confrunta cu un deficit de securitate nationala tot mai mare

In ultimile saptamani lumea relatiilor internationale mi-a oferit noi argumente in a sustine ca Romania se confrunta cu un deficit de securitate nationala tot mai mare, realitatea periculoasa pe care politica noastra nu vrea sa o accepte.

Suntem deja obisnuiti cu deciziile abrupte ale unor tari precum Rusia, China, Iran si chiar Turcia. Dar macar Occidentul isi pastra liniaritatea deciziilor de politica externa. Ei bine, pentru ca lucrurile sa arate si mai rau , in ultimile saptamani am asistat la doua decizii abrupte, cu multiple implicatii si pentru Romania.

Peste noapte, fara nici un fel de consultari cu NATO si in NATO, nici macar britanicii nu au stiut, Donald Trump ii lasa balta pe kurzi si retrage trupele americane din Siria. Intr-un gest de mare simbolism, bazele americane sunt ocupate imediat de rusi. Viitorul Orientului Mijlociu se discuta de acum la Soci, in Marea Neagra .

Mai grav, deasemenea fara consultari, presedintele Frantei , probabil in urma deselor convorbiri cu presedintele Putin, (nu am dovezi dar asa imi spune instinctul) , arunca in aer toata politica de extindere a UE, lovind in credibilitatea Uniunii si in Balcani si in Europa de Est. Daca pentru Albania nu este nici o oferta pe masa ce sa mai astepte Republica Moldova sau Ucraina? Si ca tabloul sa fie si mai grav, decizia lui Macron ne arata si ca, dupa foarte multi ani, Germania nu mai poate influenta Parisul. Dupa foarte multi ani UE este redusa doar la a fi interfata pentru interesele nationale ale Frantei. Pentru ca , daca pentru Germania interesul national a fost UE, pentru Franta, interesul national continua sa fie Franta.

Si uite asa, s-ar putea curand sa constatam ca ne intoarcem la inceput de secol 19, cand Napoleon , ca pret al pacii cu rusii, ii propunea Tarului sa anexeze Valahia si Moldova. Sa-l vad pe ala care , in conditiile astea, mai rostogoleste retorica aia inertiala cu „Romania, furnizor de securitate „. Sau poate ca asta e jocul. Stam cuminti, tacem, ca sa le fie bine altora !

P.S. Inteleg ca Franta s-a opus la Viena ca Romania sa preia presedintia AIEA.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe