Matei Bogdan
Publicat în 30 octombrie 2019, 19:26 / 230 elite & idei

Iulian Fota: Romania se confrunta cu un deficit de securitate nationala tot mai mare

Iulian Fota: Romania se confrunta cu un deficit de securitate nationala tot mai mare

In ultimile saptamani lumea relatiilor internationale mi-a oferit noi argumente in a sustine ca Romania se confrunta cu un deficit de securitate nationala tot mai mare, realitatea periculoasa pe care politica noastra nu vrea sa o accepte.

Suntem deja obisnuiti cu deciziile abrupte ale unor tari precum Rusia, China, Iran si chiar Turcia. Dar macar Occidentul isi pastra liniaritatea deciziilor de politica externa. Ei bine, pentru ca lucrurile sa arate si mai rau , in ultimile saptamani am asistat la doua decizii abrupte, cu multiple implicatii si pentru Romania.

Peste noapte, fara nici un fel de consultari cu NATO si in NATO, nici macar britanicii nu au stiut, Donald Trump ii lasa balta pe kurzi si retrage trupele americane din Siria. Intr-un gest de mare simbolism, bazele americane sunt ocupate imediat de rusi. Viitorul Orientului Mijlociu se discuta de acum la Soci, in Marea Neagra .

Mai grav, deasemenea fara consultari, presedintele Frantei , probabil in urma deselor convorbiri cu presedintele Putin, (nu am dovezi dar asa imi spune instinctul) , arunca in aer toata politica de extindere a UE, lovind in credibilitatea Uniunii si in Balcani si in Europa de Est. Daca pentru Albania nu este nici o oferta pe masa ce sa mai astepte Republica Moldova sau Ucraina? Si ca tabloul sa fie si mai grav, decizia lui Macron ne arata si ca, dupa foarte multi ani, Germania nu mai poate influenta Parisul. Dupa foarte multi ani UE este redusa doar la a fi interfata pentru interesele nationale ale Frantei. Pentru ca , daca pentru Germania interesul national a fost UE, pentru Franta, interesul national continua sa fie Franta.

Si uite asa, s-ar putea curand sa constatam ca ne intoarcem la inceput de secol 19, cand Napoleon , ca pret al pacii cu rusii, ii propunea Tarului sa anexeze Valahia si Moldova. Sa-l vad pe ala care , in conditiile astea, mai rostogoleste retorica aia inertiala cu „Romania, furnizor de securitate „. Sau poate ca asta e jocul. Stam cuminti, tacem, ca sa le fie bine altora !

P.S. Inteleg ca Franta s-a opus la Viena ca Romania sa preia presedintia AIEA.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe