Matei Bogdan
Publicat în 3 martie 2021, 18:30 / 316 elite & idei

Iuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personal

Iuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personal

Buna seara!

Mie mi s-a spus acasa pana spre 30 de ani ‘baiatul lui tata’.Cand sunam acasa, mama ii spunea lui tata: treci la telefon, te cauta fi-tu. Pentru mine acesta a fost un alint special timp de trei decenii. Un alint în care mereu m-am simțit iubită și apreciată. Vă dați seama că auzind tema din seara aceasta am fost convinsa din prima secundă ca nu pot avea o parere de ‘feminista’. Așa că am vizionat cateva discursuri TED pe tema gender balance, ca să caut inspirație. Dar ele m-au convins și mai mult că nu am ce să caut aici. Așa că m-am gândit o clipă să refuz invitația dar mi-a fost ingrozitor de rusine de Marius. Și rușinea m-a adus în fața dumneavoastra. Și, tot ea, m-a impins de la spate citesc statistici să mă împrietenesc cu conceptele de gender balance, gender equity si gender equality. Inițial toate mi s-au părut la fel. Însă sunt atât de diferite. Am inteles in cele din urma ca egalitatea este finalul, iar echitatea este calea de urmat.

Dintre toate statisticile in care, evident, femeile sunt mereu cu procentele in urma barbatilor am retinut una care inca ma urmareste: este vorba despre studiul aspra diferentelor de gen (Global Gender Gap) realizat de World Economic Forum, in 2019: acesta spunea că abia in 108 ani vom avea gender equality in lume. Adica egalitate între femei și bărbați:

 • Fie că vorbim de statutul de angajați
 • Educație, drepturi
 • Prezență în politică
 • Aceeași bani pentru aceeeași muncă
 • Aceeași ușurință și încredere în a ocupa funcții de conducere
 • Aceleași șanse de carieră

108 ani.

In acest moment doar 6 tari sunt cu 108 ani înaintate cu statistica: Suedia, Danemarca, Belgia, Luxemburg, Letonia, Franta. Aici există deja egalitate între femei și bărbați. Pentru că nu trăiesc în niciuna dintre aceste țări m-am întrebat direct: oare de ce eu nu am resimtit vreodata inechitate sau discriminare pe aceasta tema? Pe langa “baiatul lui tata”, mi-au mai venit in minte cel putin alte doua situatii:

 • Cand am nascut, un baiat, si imi pregateam rochia pentru botez, mi-am intreba retoric prietena Oare cum sa ma imbrac? Si ea a spus sec si firesc: esti mama de baiat, in soacra mare direct! Am ras.
 • Am prietene destepte care au copii si care spun ca sunt ajutate de sotii sau de partenerii lor in cresterea copiilor. Ajutate. Adica implicitul este ca ele se ocupa. Gresit. Cresterea copiilor este o responsabilitate in comun asumata! Sotii participa, se implica, nu ajuta. Ajutorul in cresterea propriului copil nu e echitate.

Astfel, implicit cu implicit, un implicit de aici, unul de dincolo, nu m-am mai mirat ca va dura 108 ani. M-as bucura ca astia 108 chiar atatia sa fie. Destul de probabil si posibil este si ca Romania nu va avea nevoie chiar de 108 ani, dar de vreo 50-60 tot va avea. Suntem, in anul 2021, din pacate, o societate adânc patriarhala, si nici nu ne mai dam seama de asta si de masura reala a lucrurilor. Așa am invatat sa traim si așa am învățat sa ne descurcam. In Romania anului 2021, in medii intelectuale, femeile inca sunt vazute comparativ sau complementar cu barbatii. Iar pe masura ce mergem mai jos in straturile societății noastre, vedem procente mici pentru femeia din Romania in:

 • Educație
 • Politică
 • Portofel
 • Funcții sau Influență

Implicitul este ca exista barbati si, in completare, femei. Dar, în opinia mea, acesta este un punct greșit de analiza. Exista roluri, exista contributii, exista valoare adaugata diferit. Echilibrul nu este ceva cu de toate. Echilibrul este ceva ce integreaza, echilibrul este superior egalului.

As vrea sa va invit, in incheiere, sa va ganditi, fiecare, la un om pe care il cunoasteti si despre care spuneti ca este un om echilibrat, barbat sau femeie și la ce trasaturi are acest om pe care il considerati echilibrat?

……

Probabil fiecare dintre dumneavoastra ati ales pe cineva. Si nu-i așa că acest om nu este EGAL bun si rau? EGAL calm si nervos, EGAL aprig sau bland? Oamenii acestia care ne-au venit in minte sunt mai degraba oameni corecti. Sunt oameni care isi dozeaza bine rabdarea. Care stiu sa isi aleaga bataliile. Care, daca se supară, nu asteapta sa ii impace sau să-i vindece cineva.

De aceeea, cred ca succesul personal despre asta este, in esenta: NU DESPRE A FI BĂRBAT SAU FEMEIE, ci despre A VENI CAT MAI DES IN MINTEA CELORLALTI ca un OM MIȘTO, ca UN OM ECHILIBRAT, ca UN OM CU O DIRECȚIE CLARĂ.

Mi-as dori ca in acesti acesti 108 ani, lumea sa nu fie doar egala statistic, ci egala in echitate, si pentru barbati, si pentru femei.

Vă mulțumesc!

Ultima ora:

ObservatorAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe