OraNoua.ro
Publicat în 18 martie 2015, 18:35 / 323 elite & idei

Iurie Leancă: Pentru eradicarea corupției în Republica Moldova este nevoie de presiuni din exterior

Iurie Leancă: Pentru eradicarea corupției în Republica Moldova este nevoie de presiuni din exterior

Fostul premier, Iurie Leancă, susține că pentru reforma sistemului judecătoresc și eradicarea corupției în Republica Moldova sunt necesare presiuni din exterior, într-o declarație făcută în cadrul emisiunii ‘Interpol’ de la postul de televiziune ‘TV 7’, transmite IPN.

Schimbările sunt imposibile în lipsa unor presiuni din partea partenerilor europeni ai Chișinăului, consideră el. „Nu trebuie să ne fie rușine că suntem incapabili să ne reformăm singuri. Și în alte țări, inclusiv în România, s-a ajuns ca înalți demnitari să fie condamnați pentru corupție doar datorită presiunilor externe. Nu este suficient de a fi schimbate persoanele de la conducere, este necesar de schimbat întreg sistemul, dar fără presiuni din exterior este imposibil. Cred că prin integrarea europeană vom reuși aceasta’, a declarat fostul prim-ministru.

Cel mai corupt domeniu este cel al justiției, a punctat Leancă. „Cunosc despre o celulă în sectorul justiției, o echipa de procurori și judecători care sunt de neatins; nu vor fi demiși, trași la răspundere pentru că beneficiază de protecție politică și execută ordine ale politicienilor”, a subliniat el, adăugând că „este cunoscut faptul ca persoanele incomode pot fi șantajate cu dosare penale”.

„Deși indirect, am fost amenințat și eu cu un astfel de dosar”, a declarat fostul premier, indicând că se așteaptă să-i fie atribuită responsabilitatea pentru afacerea de acum 7 ani legată de Banca de Economii a Republicii Moldova.

Iurie Leanca a făcut și unele dezvăluiri din perioada în care a fost prim-ministru. „Au existat două centre de putere în guvern, unde se luau decizii. Unii dintre miniștri discutau cu mine, alții se eschivau, dar discutau cu altcineva în alta parte. Mi-am dorit foarte mult ca după alegeri să se schimbe ceva. Dacă aș fi rămas premier, în câțiva ani această situație avea să se schimbe’, consideră el.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe