OraNoua.ro
Publicat în 18 martie 2015, 18:35 / 154 elite & idei

Iurie Leancă: Pentru eradicarea corupției în Republica Moldova este nevoie de presiuni din exterior

Iurie Leancă: Pentru eradicarea corupției în Republica Moldova este nevoie de presiuni din exterior

Fostul premier, Iurie Leancă, susține că pentru reforma sistemului judecătoresc și eradicarea corupției în Republica Moldova sunt necesare presiuni din exterior, într-o declarație făcută în cadrul emisiunii ‘Interpol’ de la postul de televiziune ‘TV 7’, transmite IPN.

Schimbările sunt imposibile în lipsa unor presiuni din partea partenerilor europeni ai Chișinăului, consideră el. „Nu trebuie să ne fie rușine că suntem incapabili să ne reformăm singuri. Și în alte țări, inclusiv în România, s-a ajuns ca înalți demnitari să fie condamnați pentru corupție doar datorită presiunilor externe. Nu este suficient de a fi schimbate persoanele de la conducere, este necesar de schimbat întreg sistemul, dar fără presiuni din exterior este imposibil. Cred că prin integrarea europeană vom reuși aceasta’, a declarat fostul prim-ministru.

Cel mai corupt domeniu este cel al justiției, a punctat Leancă. „Cunosc despre o celulă în sectorul justiției, o echipa de procurori și judecători care sunt de neatins; nu vor fi demiși, trași la răspundere pentru că beneficiază de protecție politică și execută ordine ale politicienilor”, a subliniat el, adăugând că „este cunoscut faptul ca persoanele incomode pot fi șantajate cu dosare penale”.

„Deși indirect, am fost amenințat și eu cu un astfel de dosar”, a declarat fostul premier, indicând că se așteaptă să-i fie atribuită responsabilitatea pentru afacerea de acum 7 ani legată de Banca de Economii a Republicii Moldova.

Iurie Leanca a făcut și unele dezvăluiri din perioada în care a fost prim-ministru. „Au existat două centre de putere în guvern, unde se luau decizii. Unii dintre miniștri discutau cu mine, alții se eschivau, dar discutau cu altcineva în alta parte. Mi-am dorit foarte mult ca după alegeri să se schimbe ceva. Dacă aș fi rămas premier, în câțiva ani această situație avea să se schimbe’, consideră el.

Ultima ora:

ObservatorZF 30 de ani de business. 3 generaţii de antreprenori: GRUIA STOICA, Grampet

PoliticLudovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel şi Donald Tusk

EconomieZF 30 de ani de business. 3 generaţii de antreprenori: GRUIA STOICA, Grampet

ExternOvidiu Nahoi: Revoluția de catifea – unde sunt Cehia și Slovacia după 30 de ani?

EvenimenteEmil Hurezeanu: Anticamera lui ’89 – Despre curaj și eroi invizibili

CulturaFlaviu George Predescu: Gaudeamus. Criticul literar Daniel Cristea-Enache la interviurile DC News

SocialCezar Ioan: Legătura dintre salam (de Sibiu), pui fericiți, coeziune și responsabilitate socială – Agricola Bacău. Cine mănâncă împreună, rămâne împreună!

MoldovaAndrei Vlasceanu: Tragedie antică şi teatru rusesc la ChişinăuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe