Matei Bogdan
Publicat în 5 decembrie 2018, 15:23 / 78 elite & idei

Iurie Leancă propune organizarea unui summit la care să fie invitate şi ţările din Parteneriatul Estic

Iurie Leancă propune organizarea unui summit la care să fie invitate şi ţările din Parteneriatul Estic

Preşedinţia României la Consiliul UE ar putea fi o oportunitate pentru organizarea unui summit la Iaşi, la care să fie invitate şi ţările din Parteneriatul Estic, alături de liderii UE şi CE, a declarat, luni, la Cluj, viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Prezent luni la o conferinţă organizată de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), Iurie Leancă şi-a exprimat încrederea ca România să menţină pe agenda europeană tot ce ţine de dialogul cu Republica Moldova.

„Preşedinţia României la Consiliul UE este o oportunitate. Marea noastră problemă este că primele două-trei luni vom fi în campanie electorală, astfel încât România nu va putea face prea mult pe termen imediat, din punct de vedere operativ. Dar sunt sigur, şi discuţiile pe care le-am avut la Bucureşti cu multiplii demnitari, începând cu preşedintele ţării, ministrul de externe, primul ministru, mă fac să fiu încrezător că problema Republicii Moldova, dar şi a Estului, per ansamblu, va fi menţinută pe agendă de către România. (…) Am discutat ideea unui summit, înaintea celui de la Sibiu, de exemplu la Iaşi sau în orice alt oraş din estul României, unde ar fi invitate ţările din Parteneriatul Estic sau cel puţin Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, împreună cu liderii UE şi CE’, a spus Leancă.

Acesta consideră că ideea organizării unui astfel de summit poate urma modelul Bulgariei, care, cu o zi înainte de summit-ul de la Sofia, a invitat la discuţii liderii din Balcanii Occidentali.

Iurie Leanca este de părere că de felul în care România va înţelege să vorbească la Bruxelles despre problematica Republicii Moldova va depinde politica UE şi a Germaniei şi Franţei faţă de acest stat.

„Anul viitor tocmai sărbătorim 10 ani de când a fost semnat Parteneriatul Estic. În aceşti 10 ani s-au întâmplat mute lucruri bune, trei ţări sunt ţări asociate cu regim fără vize, cu acord de liber schimb cu mare impact asupra economiilor ţărilor respective. În acelaşi timp, unii vorbesc că s-a cam epuizat iniţiativa şi că ar fi nevoie de un suflu nou, de puţin oxigen. Iată, un astfel de summit, tocmai când se împlinesc 10 ani, cu o tentativă de a regândi care este viitorul relaţiilor în mod special cu aceste trei ţări, (…) care ar trebui să fie instrumentarul pe care poate Uniunea Europeană să îl pună la dispoziţie şi ar trebui să fie vorba şi de resurse financiare, de fonduri structurale (…) şi de condiţionalităţi noi, fiindcă fără o presiune pe reforma Justiţiei (…) va fi mult mai greu şi va dura încă nu ştiu câţi ani până când vom avea o justiţie independentă şi cu o credibilitate mult mai mare”, a precizat vicepremierul Moldovei.

Iurie Leanca, vicepremier al Republicii Modova pentru integrare europeană, a participat, luni, la conferinţa „Relaţii Republica Moldova – România în context european”, alături de Vasile Puşcaş, fostul negociator şef al României cu UE. Conferinţa a avut loc la Facultatea de Studii Europene a UBB.

Ultima ora:

ObservatorRaed Arafat: Livrarea primului lot de ambulante a inceput; cate autospeciale noi va avea sistemul de urgenta

PoliticIurie Leancă: ”Sandu și Năstase încearcă să antreneze și România în luptele politice din R.Moldova”

EconomieDaniel Daianu: What drives illiberalism?

ExternAlexandru Grumaz: George H.W. Bush, Mihail Gorbaciov şi Summitul de la Malta din 1989

EvenimenteCristian Bușoi, organizator al evenimentului „UE 2019-2024: Cum putem sprijini eliminarea hepatitei virale, în conformitate cu strategia globală a OMS și SDGS ale ONU”

CulturaRadu Preda: Memoria dreptăţii

SocialRaed Arafat: Livrarea primului lot de ambulante a inceput; cate autospeciale noi va avea sistemul de urgenta

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe