Bogdan Daradan
Publicat în 18 iulie 2012, 12:46 / 247 elite & idei

Iurie Leancă s-a întâlnit cu Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier

Iurie Leancă s-a întâlnit cu Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a avut ieri o întrevedere cu Secretarul General al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa Lamberto Zannier, aflat într-o vizită de lucru în ţara noastră, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass media al MAEIE.

În cadrul întrevederii au fost abordate diverse subiecte pe agenda dialogului între Republica Moldova şi OSCE. O atenţie deosebită a fost acordată evoluţiilor recente în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Interlocutorii au apreciat pozitiv dinamica dialogului politic în formatul 5+2 şi progresele înregistrate la capitolul măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Ambii oficiali au remarcat că negocierile politice în formatul 5+2 au trecut faza discuţiilor de pregătire şi se vor concentra pe viitor pe probleme ce vizează nemijlocit reglementarea conflictului. În acest context, partea moldovenească a accentuat rolul deosebit al OSCE în pregătirea şi desfăşurarea procesului de negocieri.

Lamberto Zannier a menţionat că soluţionarea conflictului transnistrean este o prioritate pentru OSCE şi domeniul principal de activitate al Misiunii OSCE din Moldova. Eforturile autorităţilor moldoveneşti în vederea identificării unei soluţii viabile a conflictului vor fi sprijinite şi în continuare de către această organizaţie internaţională.

De asemenea, au fost abordate subiectele ce vizează situaţia în Zona de Securitate, problematica retragerii forţelor militare străine ş.a.

În altă ordine de idei, interlocutorii au trecut în revistă cooperarea Republicii Moldova şi instituţiile OSCE. A fost apreciată cooperarea cu structurile organizaţiei responsabile de combaterea traficului de fiinţe umane, problematica minorităţilor naţionale, drepturile omului ş.a. Partea moldovenească a exprimat mulţumiri pentru proiectele de asistenţă implementate prin intermediul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe