OraNoua.ro
Publicat în 20 aprilie 2016, 12:36 / 231 elite & idei

Kelemen Hunor: Ar fi o greșeală amânarea aplicării legii indemnizațiilor pentru mame; Parlamentul nu ar accepta

Kelemen Hunor: Ar fi o greșeală amânarea aplicării legii indemnizațiilor pentru mame; Parlamentul nu ar accepta

Amânarea de către Guvern a aplicării legii privind indemnizația pentru mame ar fi o greșeală și o soluție pe care Parlamentul nu ar accepta-o, afirmă președintele UDMR, Kelemen Hunor.

„Eu cred că această variantă a legii aprobată și promulgată este una corectă și foarte bună, ținând cont și de problemele demografice cu care se confruntă România, ținând cont și de situația familiilor tinere, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social, profesional”, a declarat Kelemen Hunor, marți, pentru RFI.

El a mai spus că o astfel de lege necesită „un efort bugetar” în acest moment, exprimându-și speranța că Executivul va găsi soluții din acest punct de vedere.

„Eu zic că da, ar fi o greșeală și nici nu cred că ar fi o soluție care ar fi acceptată de Parlament. Dacă Guvernul dă o ordonanță de urgență și ordonanța intră în dezbaterea Parlamentului și dacă Parlamentul respinge — (…) și sută la sută va respinge o astfel de ordonanță—, atunci iarăși vom fi în situația de a căuta soluții”, a răspuns deputatul UDMR, întrebat dacă ar fi o greșeală o eventuală amânare de către Guvern a aplicării legii indemnizațiilor pentru mame.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că a promulgat legea privind indemnizația pentru mame, motivând că este „bună”, „așteptată” și „bine-venită”.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și prin care se stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani, pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui act normativ.

În inițiativa legislativă se mai prevede că indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului. Indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, a fost eliminat.

Pe 12 aprilie, premierul Dacian Cioloș a afirmat că Executivul va decide în legătură cu plata indemnizațiilor majorate pentru mame în funcție de identificarea resurselor financiare, existând și varianta prorogării aplicării legii dacă nu vor fi găsiți bani.

„Nu, nu o atacăm (legea la Curtea Constituțională — n.r.). Am spus că o să vedem noi, ca și Guvern, pentru că, dacă găsim resursele financiare, ne-o asumăm noi, ca și Guvern, să o finanțăm, dar o să vedem la rectificare. Până atunci, dacă n-o să găsim finanțare, n-o să o aplicăm. (…) Se poate proroga. Orice decizie se poate proroga”, a explicat Cioloș.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe