OraNoua.ro
Publicat în 29 noiembrie 2017, 18:37 / 283 elite & idei

Kelemen Hunor: Centenarul Unirii – prilej de bilanț și de deschidere a unui nou cadru de dialog cu majoritatea

Kelemen Hunor: Centenarul Unirii – prilej de bilanț și de deschidere a unui nou cadru de dialog cu majoritatea

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureș, că Centenarul Marii Uniri trebuie să fie, pentru comunitatea maghiară, un prilej de bilanț, dar și un prilej de a deschide un nou cadru de dialog și colaborare cu majoritatea românească, în scopul construirii unui viitor comun.

Kelemen Hunor a menționat că membrii comunității maghiare trebuie să vorbească despre valorile pe care le-au creat și care au contribuit la dezvoltarea societății, dar, în același timp, trebuie să își exprime doleanțele și neajunsurile.

„Urmează anul 2018 și acesta nu ne va cruța. Sunt foarte multe manifestări antimaghiare și ultranaționaliste. (…) Fără a vrea să jignim pe cineva, (…) trebuie să ne punem întrebarea — după 100 de ani ce s-a schimbat în țara noastră, ce s-a îmbunătățit și ce a devenit mai rău? Dacă păstrarea identității noastre, a comunității maghiare este în siguranță. (…) Aici, la Târgu Mureș, evenimentele care s-au petrecut în jurul Liceului romano-catolic, dar și alte cazuri care s-au petrecut de-a lungul istoriei ne arată că putem să și regresăm, nu doar să avansăm. Deci, trebuie să spunem că Centenarul Unirii ar trebui să fie o perioadă în care majoritatea română să accepte și ceea ce cerem noi, un dialog, în care vom avea o nouă relație, un nou cadru de colaborare între majoritate și minoritate. (…) Eu văd un viitor comun, un viitor pe care îl clădim împreună aici în România și în Transilvania”, a afirmat Kelemen Hunor, în deschiderea ședinței organizațiilor de femei ale UDMR, care se desfășoară sâmbătă la Palatul Culturii din Târgu Mureș.

El a adăugat că o majoritate care are încredere în sine nu o să aibă niciodată frică de o minoritate, iar ceea ce solicită membrii comunității maghiare nu va face „mai săracă societatea românească”, ci îi va ajuta „să se simtă bine, să se simtă acasă”.

„Putem să răspundem bine la aceste provocări dacă suntem onești, dacă suntem cinstiți și, fără a avea intenția de a jigni, să cerem majorității române să ne gândim serios cum vedem noi viitorul împreună. Ce trebuie să facem nu este să stăm speriați în anul 2018, ci să vorbim despre ce valori am creat în sport, în știință, în economie. Trebuie să arătăm că suntem o comunitate care creează valori, iar dacă formulăm bine și corect aceste răspunsuri, atunci sunt sigur că și în comunitatea românească va fi deschidere și va fi o dorință de a vorbi sincer despre aceste lucruri”, a mai spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale asigurate în cadrul evenimentului.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe