OraNoua.ro
Publicat în 8 februarie 2017, 16:15 / 374 elite & idei

Kelemen Hunor: Deputații și senatorii UDMR se vor abține la votul pe moțiunea de cenzură

Kelemen Hunor: Deputații și senatorii UDMR se vor abține la votul pe moțiunea de cenzură

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, că parlamentarii formațiunii se vor abține la votul pe moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”.

„Astăzi, deputații și senatorii UDMR se vor abține la vot. (…) Astăzi, după toate greșelile Guvernului, dar necunoscând ce ar dori să facă inițiatorii acestei moțiuni de cenzură (PNL și USR — n.r.) dacă Guvernul ar cădea, nu se poate vota cu conștiința împăcată nici împotriva moțiunii, dar nici în favoarea ei”, a spus acesta, în Parlament, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură.

Kelemen Hunor a afirmat, în luarea sa de poziție, că în România nu se mai poate vorbi despre un stat de drept și că factorii decidenți ar trebui să ia o hotărâre dacă fac „pasul decisiv” pentru îndreptarea acestei situații sau dacă preferă ca „România să fie în continuare un stat aparent eșuat, cu guverne succesive care nu vor guverna și cu un Legislativ care nu legiferează”.

„Pentru noi însă, în acest moment, preocuparea esențială nu este soarta Guvernului Grindeanu, dilema noastră nu este dacă acest Guvern, la nici două luni de la alegerile parlamentare, mai are majoritate sau nu. Preocuparea noastră reală și întrebarea pe care o punem este dacă în România anului 2017 există separarea reală a puterilor în stat sau dacă această separare este doar o ficțiune. Răspunsul meu este cât se poate de clar și vă spun cu profundă tristețe — în România este din ce în ce mai greu să spui că există stat de drept. Nu doar din 31 ianuarie, ci de ani de zile nu mai putem vorbi de stat de drept. Dacă legile votate în Parlament nu sunt aplicate și nu sunt respectate, oare putem vorbi de stat de drept în sensul real al acestei sintagme?”, a punctat liderul UDMR.

El a spus că, în România, instituții fundamentale precum Executivul sau Legislativul există doar în mod formal.

„România, din păcate, de ani buni, nu este guvernată și din când în când pare că ar fi neguvernabilă. Guvern există doar în mod formal. A existat și în anii trecuți, însă a fost doar o formalitate, a fost o iluzie. În realitate, dacă vă uitați de exemplu la cifrele bugetului de anul trecut veți vedea o execuție catastrofală, fără investiții, fără dezvoltare, fără decizii majore, mai mult — și cu banii rămași în trezorerie, de la Sănătate și Educație și până la Cultură și Infrastructură mare. În România de ani de zile Parlamentul nu legiferează. Formal există Parlament, se organizează alegeri, dar totul rămâne o formă fără fond, fără un conținut real. Nu are cum să existe un stat de drept real în condițiile în care puterea legislativă, în chestiuni esențiale, este ocolită în mod permanent și legiferarea se face în altă parte — prin asumare, prin OUG”, a opinat acesta.

Kelemen Hunor a precizat că, din cauza lipsei de transparență în actul decizional, drepturile fundamentale ale omului în România au fost afectate.

„Ce să credem în continuare despre unele instituții fundamentale care nu respectă decizia Curții Constituționale prin care se stabilește că interceptările făcute de SRI nu pot fi folosite în dosare penale, dar ei în continuare deschid dosare penale bazate doar pe interceptări făcute de SRI? Statul de drept a primit o lovitură uriașă pentru că sub umbrela siguranței naționale, în CSAT, au fost luate hotărâri prin care serviciile secrete au fost cuplate cu instituțiile de urmărire penală prin protocoale de colaborare cu condiții și mecanisme netransparente și nici astăzi nu sunt publice. Există presupunerea rezonabilă că deciziile Justiției în unele cazuri au fost influențate în mod substanțial și există certitudinea clară că, din cauza lipsei separării puterilor în stat, din cauza lipsei transparenței instituționale, drepturile fundamentale ale omului în România au fost afectate. Statul de drept nu există pentru că separația puterilor în stat astăzi, în România, de ani de zile, rămâne o glumă proastă și este o ficțiune grotescă”, a adăugat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a punctat și necesitatea asumării unui „set de valori minimale” la nivelul factorilor decidenți, pentru că altfel viitorul următoarelor generații va fi afectat.

„Sunt convins că, dacă nu ne așezăm cu toții la masă, nu stabilim un moment zero și un set de valori minimale, un moratoriu prin care ne angajăm că indiferent cine se află la guvernare nimeni nu va folosi ordonanțele de urgență, dacă nu vom stabili niște reguli clare (…), vom pierde timp și ce este mai rău — vom compromite viitorul generațiilor care ne urmează”, a mai spus acesta.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe