OraNoua.ro
Publicat în 6 decembrie 2016, 16:35 / 199 elite & idei

Kelemen Hunor, despre afirmațiile ministrului ungar de Externe: Nu putem schimba trecutul, dar viitorul e mai interesant

Kelemen Hunor, despre afirmațiile ministrului ungar de Externe: Nu putem schimba trecutul, dar viitorul e mai interesant

Liderul UMDR, Kelemen Hunor, a afirmat, în legătură cu poziția ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, care le-a interzis diplomaților acestei țări să participe la Ziua Națională a României, că nu poate fi schimbat trecutul care i-a așezat de multe ori pe baricade diferite pe români și pe maghiari, însă mult mai important este viitorul.

‘Nu comentez în nici un fel, fiindcă ceea ce a fost, a fost, a trecut și nu a spus un lucru nou. Istoria, de foarte multe ori, ne-a așezat pe baricade diferite și dacă vrem și dacă nu vrem, istoria secolului XX, multe evenimente din secolul XX pentru români și pentru maghiari înseamnă cu totul și cu totul altceva. Și trebuie să ținem cont de aceste sentimente și nu trebuie să ne facem că nu înțelegem ceea ce s-a întâmplat cu noi. Important este dacă reușim, pe baza discuțiilor sincere și fără tabuuri și fără subiecte care nu trebuie discutate, dacă reușim să construim un viitor în acest colț al Europei’, a declarat Kelemen Hunor, pentru AGERPRES.

El a adăugat că rolul României în regiune este unul extrem de important și chiar dacă trecutul nu poate fi schimbat, viitorul este mult mai interesant.

‘Eu cred că România are un rol extrem de important de jucat în regiune și nu numai în ceea ce privește politicile de securitate, dar și în ceea ce privește reformarea Uniunii Europene, împreună cu celelalte țări, fost comuniste. Și, din acest punct de vedere, viitorul este mult mai interesant decât trecutul. Nu putem schimba trecutul și nici nu trebuie să ne facem că se poate face o schimbare a percepțiilor unor evenimente din secolul XX’, a afirmat Kelemen Hunor.

Conform publicației hvg.hu, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliștilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

‘Din moment ce poporul maghiar nu are absolut nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie, ministrul de Externe și al Comerțului exterior le interzice tuturor angajaților ministerului să participe la festivitățile organizate cu ocazia zilei naționale a României’, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de presa ungară.

Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept ‘greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori’.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe