Matei Bogdan
Publicat în 18 noiembrie 2020, 12:10 / 24 elite & idei

Kelemen Hunor: Dezvelirea acestei statui a principelui transilvănean Bethlen Gabor are loc în împrejurări atipice

Kelemen Hunor: Dezvelirea acestei statui a principelui transilvănean Bethlen Gabor are loc în împrejurări atipice

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, la Târgu Mureş, în timpul ceremoniei de dezvelire a statuii principelui Transilvaniei din perioada 1613-1629, Bethlen Gabor, la 440 ani de la naşterea acestuia, că manifestarea are loc în „împrejurări atipice”, în contexul pandemiei de coronavirus.

„Dezvelirea acestei statui măreţe ridicate în memoria Principelui transilvănean Bethlen Gabor are loc în împrejurări atipice. Nu astfel a fost planificat şi sunt sigur că, dacă nu ar exista această pandemie de coronavirus, acum, la împlinirea a 440 de ani de la naşterea marelui principe transilvănean, am fi avut invitaţi din toate colţurile Transilvaniei şi din regiuni ale bazinului Carpatic. Această situaţie este diferită, însă a fost diferită şi în secolul al XVII-lea, când, în timpul domniei Principelui Bethlen Gabor s-a conturat epoca de aur a Transilvaniei. Ridicarea acestei statui este extraordinară şi în contextul actual, pentru că, dacă ar fi să credem tot ce am văzut pe ecranele televizoarelor în ultimele luni şi săptămâni, atunci astăzi poate nu am inaugura, mai degrabă am distruge statui. Ridicarea unei statui nu se referă numai la trecut. Ridicarea unei statui reprezintă recunoaşterea unei moşteniri, recunoaşterea unei epoci, dar şi un avertisment la faptul că o epocă trebuie întotdeauna plasată într-un context propriu”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a arătat că observaţiile lui Bethlen Gábor din secolul al XVII-lea sunt valabile şi astăzi, deoarece „agilitatea, capacitatea de previziune, dorinţa de a fi în slujba comunităţii şi experienţa l-au determinat pe marele Principe al Transilvaniei să ajungă la concluzia că o un popor mic, o comunitate mică se poate dezvolta, poate construi numai în condiţii de pace”.

Kelemen Hunor a spus că principele a ştiut când să demonstreze forţă, când să facă compromisuri, a ştiut când trebuia să avanseze, dar şi când a fost momentul să se retragă, fiind modelul omului de stat care a vrut şi a putut să facă tot posibilul, în toate circumstanţele.

„El nu dorea puterea pentru ideea de putere, în sensul propriu al cuvântului, dar, când a dobândit-o, a mers pe principiul că trebuie să facă întotdeauna tot ce este posibil în interesul şi pentru binele comunităţii. Moştenirea sa pentru noi, aici, în Transilvania, trăind într-o minoritate numerică, marchează şi în prezent această direcţie. Trebuie întotdeauna făcut tot ce este posibil! (…) Nu avem nicio îndoială că moştenirea lăsată de Bethlen Gábor, care a dăinuit timp de secole, nu va fi valabilă şi în deceniile următoare. Aşa cum aceste adevăruri ne-au luminat calea, ne-au ghidat şi ne-au încurajat să acţionăm, chiar şi în momentele cele mai dificile, la fel se va întâmpla şi în deceniile următoare. Pentru că în spatele omului care acţionează în spiritul moştenirii lui Bethlen Gábor se află omul liber, omul care luptă pentru libertatea sa, dezideratul omului care face posibilă libertatea, dacă este necesar, omul care luptă pentru libertate, dacă este necesar, omul care face compromisuri în numele libertăţii, dacă este necesar”, a subliniat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a mai spus că amplasarea acestei statui la Târgu Mureş este o dorinţă mai veche şi acest lucru a putut fi realizat prin implicarea deputatului Vass Levente şi a consilierilor locali ai UDMR.

La dezvelirea statuii principelui Bethlen Gabor de la Târgu Mureş au mai participat Potapi Arpad Janos, secretar de stat pentru politica naţională din Ungaria, Brendus Reka, şef departament în cadrul Secretariatului de stat pentru politica naţională din Ungaria, Jakab Istvan, episcopul Eparhiei Reformate Mureş-Câmpie, Peter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi Soos Zoltan, primarul municipiului Târgu Mureş.

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe