Matei Bogdan
Publicat în 30 octombrie 2019, 14:50 / 96 elite & idei

Kelemen Hunor: Încurajăm orice iniţiativă, orice proiect de protejare a mediului înconjurător

Kelemen Hunor: Încurajăm orice iniţiativă, orice proiect de protejare a mediului înconjurător

Candidatul UDMR la Preşedinţia României, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după ce a efectuat o tură de o oră cu bicicleta prin Târgu Mureş, că Uniunea încurajează orice iniţiativă şi proiect prin care să fie protejat mediul înconjurător.

„Noi încurajăm orice iniţiativă, orice proiect prin care încercăm să protejăm mediul înconjurător, prin care încercăm să reducem poluarea în oraşe, în zonele urbane şi acest lucru trebuie să fie important şi pentru Guvern, şi pentru autorităţile locale. Vrem să arătăm un model, vrem să arătăm că se poate schimba mentalitatea oamenilor, vrem să arătăm că se poate schimba modul în care ne raportăm la celălalt, cum ne raportăm la mediul înconjurător. Este un mesaj pentru fiecare om, pentru fiecare cetăţean (…) Am făcut o tură de o oră cu bicicletele prin Târgu Mureş. În afară de noi a mai fost un bătrân care încerca să meargă cu bicicleta şi câţiva copii cu trotinetă, dar lumea nu foloseşte acest mijloc alternativ de circulaţie fiindcă nu există piste. Nu există piste fiindcă primarul şi autorităţile locale nu sunt interesate să contruiască piste de biciclete, la peste 130.000 de locuitori în acest oraş există 5 kilometri de pistă pentru biciclişti şi o bucăţică din acestea se termină în nimic, undeva în câmp. Poţi să mergi dacă vrei să faci sport, dar nu ca să ajungi de la un punct la altul. Comparativ cu două municipii reşedinţă de judeţ, Sf. Gheorghe şi Miercurea Ciuc, la Miercurea Ciuc la o populaţie de 42.000-43.000 de locuitori există peste 20 de kilometri de pistă pentru biciclişti, la Sf. Gheorghe există aproape 16 kilometri pentru cei care vor să folosească acest mijloc alternativ de transport”, a declarat Kelemen Hunor.

Candidatul UDMR a arătat că pe traseul parcurs a trebuit să traverseze zone foarte aglomerate, că a constat că nu se poate folosi în siguranţă şi în mod real bicicleta ca mijloc de transport şi că este nevoie de o schimbare, care crede că va veni.

„Pe de altă parte, ar trebui cu toţii să ne gândim în oraşe, nu pe autostrăzi, cum să folosim aceste mijloace alternative pentru a proteja mediul înconjurător, pentru a-l proteja pe celălalt, pentru a-i proteja pe cei care trăiesc în oraş. Dacă s-a putut în alte judeţe, în alte oraşe, poate reuşeşte şi Târgu Mureş la un moment dat”, a mai spus Kelemen Hunor.

Candidatul UDMR a fost însoţit în turul cu bicicleta de către europarlamentarul Vincze Lorant şi de către Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş, cel care a fost desemnat de UDMR candidat pentru Primăria Târgu Mureş pentru alegerile de anul viitor.

Europarlamentarul Vincze Lorant a arătat că pe traseul parcurs alături de candidatul UDMR la prezidenţiale a ars 700 de calorii, iar ciclismul este un sport benefic pentru sănătate şi că în Europa mersul pe bicicletă este încurajat de autorităţi.

„În foarte multe oraşe centrul este pietonal şi pentru biciclete, iar pe străzile apropiate există sens unic unde se permite şi folosirea bicicletelor, în multe locuri bicicletele au prioritate, iar viteza e redusă la 30 km/h. Aceasta este tendinţa europeană şi cred că şi oraşele din Transilvania trebuie să mergă spre această direcţie, iar la Târgu Mureş trebuie regândit tot centrul oraşului pentru a face posibilă folosirea bicicletelor şi trotinetelor. Acesta este viitorul, este mai sănătos şi contribuim la reducerea poluării. Nu am înţeles niciodată de ce în oraşele mici este folosită maşina, când şi pe jos poţi ajunge dintr-un punct în altul fără a folosi maşina. În oraşele europene este descurajată folosirea maşinii, poate ar trebui să facem şi noi paşi în acest sens”, a declarat Vincze Lorant.

Soos Zoltan a arătat, la rândul său, că a constat în timpul plimbării cu bicicleta că nu este deloc sigur să adopţi metode alternative de deplasare.

„Am testat pistele de biciclete în Târgu Mureş şi s-a constatat că nu este deloc sigur să circuli prin metode alternative în acest oraş. În 2014 s-a votat în Consiliul Local, la propunerea UDMR, să fie permis accesul bicicliştilor în centrul oraşului, dar s-au votat şi alte proiecte pentru construirea unor piste de biciclete, care nu s-au mai construit”, a spus Soos Zoltan.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe