OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2017, 16:08 / 204 elite & idei

Kelemen Hunor: S-a dovedit că nu se poate vorbi de stat de drept; UDMR crede în nevinovăția Annei Horvath

Kelemen Hunor: S-a dovedit că nu se poate vorbi de stat de drept; UDMR crede în nevinovăția Annei Horvath

UDMR continuă să creadă în nevinovăția Annei Horvath, declară liderul Uniunii, Kelemen Hunor, referitor la anunțul Agenției Naționale de Integritate (ANI) privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese în materie penală de către viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

„S-a dovedit din nou că, astăzi, în România nu se poate vorbi de stat de drept. Așa cum am subliniat de mai multe ori, țara este guvernată de organizații de forță, procurorii își exercită puterea de influență foarte mare asupra deciziei judecătorilor, ceea ce este inacceptabil, mai ales într-o țară a Uniunii Europene. În calitate de viceprimar, dar și de politician al Uniunii, Horvath Anna a demonstrat întotdeauna, prin atitudinea sa, că, deși în aceste condiții, în care interpretarea legislației este dificilă, nu trebuie să ne lăsăm intimidați, nu există alternativă la reprezentarea intereselor comunității maghiare. Prin urmare, trebuie să milităm întotdeauna pentru susținerea drepturilor noastre, să ne desfășurăm activitatea politică întotdeauna cu onoare, integritate și curaj”, afirmă Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES.

El subliniază că UDMR „continuă să creadă în nevinovăția Annei Horvath”.

„Uniunea Democrată Maghiară din România a constatat, cu regret, reeditarea unui nou capitol în campania de discreditare a Annei Horvath. După ce în luna octombrie a anului trecut, Direcția Națională Anticorupție a lansat, la adresa acesteia, o serie de acuzații în legătură cu posibilitatea săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și a demarat cercetări în acest caz, astăzi, 28 februarie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a adus noi acuzații și a depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție, sub suspiciunea săvârșirii de către Horvath Anna a infracțiunii de conflict de interese”, se arată în comunicatul semnat de președintele UDMR.

Kelemen Hunor atrage atenția asupra modului în care a procedat ANI în cazul Annei Horvath și vorbește despre „suspiciunea de abuz în serviciu”.

„În procedurile ANI, acest tip de denunț imediat — prin care politicianul implicat este privat de dreptul de a demonstra, mai întâi prin recurs la decizia administrativă, că acuzațiile prezentate sunt nefondate — constituie o excepție, în mod clar discriminatorie și ridică suspiciunea de abuz”, susține Kelemen.

În comunicatul citat se subliniază că, potrivit ANI, Anna Horvath este acuzată că în anul 2013, în perioada exercitării mandatului de viceprimar, a participat la ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea unei finanțări pentru proiecte culturale către mai multe ONG-uri clujene, printre care și Asociația Claudiopolis, în cadrul căreia aceasta deține calitatea de președinte, dar și Universității Sapientia, din partea căreia a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic.

În acest context, Kelemen arată că, în informarea trimisă către ANI, încă din luna ianuarie, Anna Horvath a precizat faptul că, în conformitate cu prevederile legii, în luna iunie 2012, cu opt luni înaintea adoptării Hotărârii Consiliului Local, a demisionat, printr-un act notarial, din funcția de președinte al Asociației Claudiopolis.

„De asemenea, viceprimarul a informat ANI și cu privire la faptul că s-a aflat în relație contractuală cu Universitatea Sapientia doar în perioada dinaintea obținerii mandatului de consilier local, mai exact în anii 2008, 2009 și 2010. Raportul de muncă încheiat nu a făcut parte din categoria contractelor interzise de lege — contract individual de muncă sau contract comercial — ci a fost un contract de colaborare, în calitate de cadru didactic, cu plata pe oră. Sumele totale încasate pentru aceste servicii au fost următoarele: 700 lei în 2008, 1.100 lei în 2009 și 1.400 lei în 2010”, mai susține liderul UDMR.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, marți, că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și a identificat indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, în acest caz fiind sesizată și Direcția Națională Anticorupție (DNA).

„În perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 — 2016, a participat la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociația Claudiopolis — Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia Horvath Anna deține calitatea de președinte și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia, din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic”, se precizează într-un comunicat al ANI transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Anna Horvath a încălcat legislația privind conflictul de interese atât în materie administrativă, cât și în materie penală.

În aceste condiții, ANI a sesizat Serviciul Teritorial Cluj al DNA, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Anna Horvath a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de Codul penal.

„Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Horvath Anna a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se mai menționează în comunicatul ANI.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe