Matei Bogdan
Publicat în 6 februarie 2019, 11:49 / 53 elite & idei

Klaus Iohannis: Acordul de retragere a Marii Britanii negociat, cel mai eficient mecanism

Klaus Iohannis: Acordul de retragere a Marii Britanii negociat, cel mai eficient mecanism

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Jeremy Hunt, context în care a arătat că o retragere fără un acord cu Uniunea Europeană va avea consecinţe negative semnificative atât pentru această ţară, cât şi pentru statele membre UE, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, în contextul deciziilor luate de Parlamentul britanic pe 29 ianuarie, şeful statului a arătat că acordul negociat de UE27 şi regat este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată, limitând consecinţele negative generate de Brexit şi garantând drepturile cetăţenilor UE care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.

„Acordul de retragere negociat de UE27 şi Marea Britanie este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, limitând consecinţele negative generate de Brexit şi garantând drepturile cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie”, a arătat şeful statului, conform comunicatului.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, cei doi interlocutori au evidenţiat dialogul politic foarte bun dintre cele două ţări, subsumat Parteneriatului Strategic lansat în 2003 şi revizuit în 2011, care a evoluat pozitiv de-a lungul anilor, în principal în domeniile securităţii şi apărării.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că relaţia bilaterală nu trebuie să fie influenţată negativ de procesul Brexit.

„Preşedintele României s-a exprimat în favoarea consolidării Parteneriatului Strategic bilateral, fiind necesară intensificarea cooperării în domeniul politicii externe, al securităţii, inclusiv în cadrul NATO şi pe Flancul Estic al Alianţei. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat susţinerea puternică a României şi a sa personală pentru NATO şi relaţia transatlantică, evidenţiind totodată importanţa unei împărţiri corecte a responsabilităţilor (fair burden sharing) în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare. Această abordare a fost împărtăşită de ministrul de Externe al Regatului Unit, fiind subliniat faptul că ambele state alocă 2% pentru apărare şi sprijină ferm consolidarea NATO şi a relaţiei transatlantice”, se arată în comunicat.

Totodată, şeful statului a menţionat susţinerea României pentru întărirea parteneriatului UE-NATO, inclusiv în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pledând pentru evitarea „duplicărilor şi promovarea complementarităţii, astfel încât să fie atinsă o veritabilă sinergie a eforturilor celor două organizaţii”.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul comunităţii româneşti din Marea Britanie la întărirea relaţiei bilaterale şi importanţa pe care România o acordă protecţiei drepturilor cetăţenilor săi din Marea Britanie, în contextul Brexit. El a evidenţiat gradul ridicat de integrare a comunităţii româneşti în societatea britanică, precum şi valoarea adăugată pe care această comunitate o aduce ţării gazdă.

Şeful statului a reiterat că protejarea drepturilor cetăţenilor români a fost şi rămâne principala prioritate pe care România a urmărit-o în cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Iohannis a menţionat că, şi în perioada următoare, cetăţenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât şi cei britanici din UE27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta vieţile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ministrul de Externe al Regatului Unit a exprimat aprecierea deosebită a ţării sale pentru eforturile preşedintelui Klaus Iohannis privind menţinerea şi consolidarea statului de drept în România.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis a semnat decretele privind desemnarea miniştrilor interimari

PoliticKlaus Iohannis a semnat decretele privind desemnarea miniştrilor interimari

EconomieDan Suciu: Concluziile senatorului Daniel Zamfir privind ROBOR-ul sunt nejustificate

ExternJoe Biden isi va anunta candidatura pentru prezidentialele din 2020

EvenimenteMarcel Foca: PatriotFest-Inovez pentru România. Prezentarea ediției 2019 la Cluj-Napoca

CulturaSorin Ioniţă: Žižek vs Peterson, sau măcelul ideologic care n-a mai fost

SocialVictor Negrescu: Cred că ar trebui să fie cât mai mulţi tineri în viitorul Parlament European

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe