OraNoua.ro
Publicat în 18 noiembrie 2015, 15:09 / 295 elite & idei

Klaus Iohannis: Am reușit în timp record să avem o nouă strategie națională de Apărare

Klaus Iohannis: Am reușit în timp record să avem o nouă strategie națională de Apărare

România a reușit în timp record să aibă o nouă strategie de Apărare, care include paradigme noi, noțiuni precum prevenire, securitate națională extinsă și colaborarea interinstituțională, a afirmat, marți, președintele Klaus Iohannis.

„În acest an am reușit să creăm un cadru care deschide posibilitatea pentru Armata Română să își ia locul pe care îl merită. La începutul anului am reușit împreună cu partidele politice să ne înțelegem asupra unui pact privind finanțarea cheltuielilor cu apărarea. Faptul că până în 2017 vom avea o alocare de 2% din PIB și vom menține timp de cel puțin un deceniu această finanțare deschide orizonturi absolut noi pentru ceea ce se poate face în domeniul Apărării. (…) Am reușit în timp record și cu o muncă asiduă să avem o nouă strategie națională de Apărare, o strategie care vine cu paradigme noi, o strategie de apărare care pentru prima dată include noțiuni precum prevenire, securitate națională extinsă, include în premieră colaborarea interinstituțională ca și element al securității naționale. (…) Această strategie se poate aplica doar atunci când se modernizează legislația care se referă la instituțiile și procedurile legate de securitatea națională”, a spus Iohannis la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Apărării de către Mihnea Motoc.

El a amintit că Armata Română are încrederea populației, dar a precizat că nivelul de înzestrare este încă în urmă.

„Dacă reușim să convingem acest Guvern, următorul guvern și poate încă unul să țină de finanțarea de 2% pentru Apărare, atunci puteți să vă imaginați că avem o șansă unică, avem șansa să rezolvăm problema înzestrării. Atunci, cu problema înzestrării rezolvată, cu problema finanțării cheltuielilor de personal rezolvată, cu proceduri noi, moderne de interoperabilitate, atunci vom fi în situația să spunem acum suntem pregătiți”, a mai spus președintele, urând succes lui Mihnea Motoc în funcția de ministru al Apărării.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe