Matei Bogdan
Publicat în 18 martie 2020, 13:06 / 154 elite & idei

Klaus Iohannis cere activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor UE, după ce liderii europeni au decis să restricționeze călătoriile cetățenilor non-UE

Klaus Iohannis cere activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor UE, după ce liderii europeni au decis să restricționeze călătoriile cetățenilor non-UE

Președintele Klaus Iohannis a cerut marți activarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE și le-a solicitat liderilor omologi din Uniunea Europeană să permită crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre, în timpul unei videoconferințe pe care cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE au avut-o pe marginea crizei pandemiei de coronavirus și în urma căreia au decis să susțină propunerea Comisiei Europene și să aplice restricții temporare pentru călătoriile neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro după videoconferința liderilor europeni, șeful statului precizează că membrii Consiliului European au agreat orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii, precum și Comunicarea Comisiei Europene cu privire la restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale în Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis a subliniat importanţa menținerii liberei circulații a persoanelor în interiorul Uniunii Europene și a exprimat sprijinul pentru orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii. De asemenea, șeful statului a susținut decizia de aplicare a unor restricții temporare călătoriilor neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană, indică Administrația Prezidențială.

Pe de altă parte, în intervenția pe care a susținut-o, Iohannis a făcut un apel către liderii europeni pentru ”nevoia de a aborda această criză prin acțiuni comune la nivel european, cu măsuri proporționale și adecvate”, argumentând în acest sens prin ”interdependențele importante care există între statele membre ale Uniunii”.

Astfel, Iohannis a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre.

De asemenea, Klaus Iohannis a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară.

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat importanţa asigurării în continuare a integrității Pieței Unice. În acest sens, preşedintele a salutat inițiativa Comisiei Europene de a lansa procedurile pentru completarea stocurilor de dispozitive medicale şi de inițiere de achiziții publice colective pentru echipamente și dispozitive medicale.

Legat de măsurile economice, președintele a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanțării unui spectru larg de obiective din fondurile europene pentru combaterea impactului economic negativ al crizei COVID-19. De asemenea, șeful statului s-a pronunțat pentru identificarea unui sprijin financiar special acordat statelor membre ale Uniunii pentru a face față reducerii activității economice, a investițiilor și a cererii.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe