OraNoua.ro
Publicat în 12 octombrie 2016, 15:07 / 218 elite & idei

Klaus Iohannis: Decizia Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat

Klaus Iohannis: Decizia Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat

Președintele Klaus Iohannis afirmă că decizia Senatului în cazul Legii educației „riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat”.

Șeful statului subliniază că, în cazurile în care există indiciile unor plagiate, este nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente.

„Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate și performanță”, a scris Iohannis, luni, pe Facebook.

Senatul a respins, în ședința plenului de luni, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educației Naționale 1/2011 prin care a fost reglementată funcționarea școlilor doctorale și a adoptat, în calitate de Cameră decizională, actul normativ în forma inițială.

Potrivit raportului comisiei, modificarea Legii Educației prevede crearea unui mecanism privind desfășurarea învățământului la nivel doctoral, clarificarea și etapizarea acțiunilor de emitere a diplomelor și titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuțiilor privind procedurile și etica la nivelul învățământului.

„Reanalizând legea în raport cu obiecțiile prezentate în cererea de reexaminare, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menținerea legii în forma adoptată inițial și respingerea cererii de reexaminare”, se arată în raport.

În cererea de reexaminare, președintele susținea că, deși aparent se simplifică procedura, în fapt „se elimină garanțiile instituționale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerințelor procedurale și de calitate prevăzute în programul de cercetare științifică”.

Șeful statului mai arăta că legea transmisă la promulgare modifică organizarea școlilor doctorale (care se organizează prin hotărârea Senatului universitar/Prezidiului Academiei Române), dar și procedura obținerii titlului de doctor.

Iohannis explica faptul că, potrivit dispozițiilor în vigoare din Legea Educației Naționale nr.1/2011, obținerea titlului de doctor presupune parcurgerea mai multor etape: susținerea tezei în ședință publică în fața comisiei de doctorat; evaluarea și deliberarea comisiei de doctorat asupra calificativului pe care urmează să îl atribuie tezei de doctorat; propunerea de către comisie a acordării titlului de doctor; înaintarea propunerii comisiei de doctorat către CNATDCU spre validare; propunerea CNATDCU adresată ministrul Educației de acordare a titlului de doctor și acordarea titlului de către ministru prin ordin.

„În urma modificărilor din legea transmisă la promulgare, comisia de doctorat va propune Senatului universitar al IOSUD acordarea titlului de doctor, Senatul va acorda acest titlu prin hotărâre, iar rectorul va elibera diploma. (…) Astfel, se ajunge în situația în care structura administrativă care a stabilit cerințele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile și standardele de calitate și etică profesională pentru tezele de doctorat și care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeași care acordă și titlul de doctor”, susținea șeful statului, potrivit cererii de reexaminare.

Iohannis mai spunea că prevederile potrivit cărora IOSUD anulează diploma în baza ordinului ministrului de retragere a titlului de doctor/atestatului de abilitare contravin art. 1 alin. (6) din Legea contenciosului administrativ 554/2004 în sensul că anularea unui act administrativ intrat în circuitul civil poate fi dispusă numai de instanța de judecată.

O altă obiecție menționată în cererea președintelui Iohannis se referea la eliminarea obligativității publicării tezelor pe o platformă națională, accesibilă publicului larg, încălcându-se principiul transparenței și accesibilității.

Senatul a adoptat, în 9 mai, în calitate de Cameră legislativă decizională, OUG 4/2016 care reglementează acordarea de către universități a titlului de doctor. Ordonanța a fost amendată în comisia de specialitate, iar modificările au fost aprobate de plenul Camerei superioare a Parlamentului.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe