OraNoua.ro
Publicat în 29 martie 2017, 21:11 / 214 elite & idei

Klaus Iohannis, după summitul UE de la Roma: „A dispărut sintagma Europa cu două viteze”

Klaus Iohannis, după summitul UE de la Roma: „A dispărut sintagma Europa cu două viteze”

Preşedintele Iohannis a precizat, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că cel mai important pentru România, în cazul Brexit, este felul în care vor fi trataţi cetăţenii români.

Klaus Iohannis a dezvăluit că în discuţia privată cu Papa Francisc i-a reînnoit acestuia invitaţia de a vizita România în 2018 şi a explicat că are speranţa că, dacă va fi posibil, Papa Francisc va vizita ţara noastră.

Redăm declaraţia preşedintelui Iohannis după summitul de la Roma:

„Suntem mândri de ce am realizat până acum. Cu ocazia summitul am adoptat Declarația de Roma. Viziunea fondatorilor proiectului european, a unei Uniuni din ce în ce mai strânsă, rămâne de actualitate și se regăsește în document. Menținerea unității celor 27 de state trebuie să rămână. Textul Declarației e pozitiv și echilibrat. Au fost preluate preocupările exprimate de România.

Subliniez că menționarea în textul final al conceptului de ”cooperare consolidată” e făcută în contextul actualului obiectiv, ca toate statele să acționeze împreună. Statele care doresc să se alăture, mai târziu, ”cooperării consolidate”, o pot face. Nu dorim pași înapoi de la ce am realizat.

E important să menținem cu realism și consecvență prioritățile. Să reducem decalajele existente. La începutul lui 2019 vom exercita președinția UE, ceea ce reprezintă o oportunitate. Vom stabili prioritățile. Vrem o Uniune unită, cu capacitatea de a juca un rol cheie la nivel global. Cred că putem depăși momentul de incertitudine. Dincolo de viziune ale statelor membre despre rolul de integrare, vrem să continuăm acest proiect care este Uniunea Europeană.

Ne-am opus, cu succes, unei Europe cu mai multe viteze. A dispărut, din discursul liderilor, această sintagmă. Nu se poate merge pe ideea unei Europe cu mia multe viteze. Ne-am întoarce în timp, nimeni nu vrea să se întoarcă în trecut.”, a spus preşedintele.

Liderii UE și-au reînnoit sâmbătă la Roma angajamentul european, într-o declarație solemnă, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern, informează AFP și DPA.

În aplauze, fiecare dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern precum și liderii instituțiilor europene au parafat „Declarația de la Roma”, în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.

Liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană „mai puternică și mai rezistentă” printr-o „și mai mare unitate și solidaritate” între statele membre.

„Cel mai bun mod de a ne apăra interesele și valorile comune este de a fi împreună”, au subliniat Cei 27.

Printre altele, liderii europeni stabilesc o viziune pentru UE în care statele membre pot alege să coopereze mai strâns cu privire la anumite aspecte, permițând grupurilor de țări să se deplaseze în direcția integrării cu viteze multiple, notează DPA.

„Vom acționa împreună, în ritmuri și cu intensitate diferite acolo unde este necesar”, afirmă liderii europeni, adăugând că membrii UE vor continua să adere la tratate și să poată să se alăture eforturilor pentru o cooperare mai strânsă mai târziu.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe