OraNoua.ro
Publicat în 18 ianuarie 2017, 21:59 / 292 elite & idei

Klaus Iohannis: E nevoie de modernizarea a cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale

Klaus Iohannis: E nevoie de modernizarea a cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale

Noua majoritate din Parlament are un rol hotărâtor asupra unor legi extrem de importante pentru România, cum sunt cele care țin de chestiuni legate de securitatea națională ori de amnistie şi grațiere. Vom avea o majoritate care vrea să dovedească faptul că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminaţi? Sau vom avea o majoritate matură, care înţelege că România este numai una şi care va veni lângă Preşedinte pentru ca, împreună, să garantăm securitatea națională şi statul de drept? Eu îmi doresc a doua variantă, pentru o Românie sigură pentru cetăţeni şi o naţiune puternică în corul celorlalte naţiuni.

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:

 • Am semnat cele doua decrete care il privesc pe gralul Coldea: eliberarea din functie si trecerea in rezerva
 • In aceste zile s-a discutat mult in spatiul public, dar si in Parlament despre serviciile secrete. Serviciile secrete sunt foarte importante pentru securitatea nationala. Ele isi fac treaba si, cateodata, opinia publica nu stie multe despre ce fac.
 • Aceste discutii la prima vedere poate ar parea contraproductive, dar eu cred ca e bine in aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, locul si rolul lor, despre controlul parlamentar, despre comisiile care trebuie sa verifice activitatea serviciilor.
 • In acest context, vreau sa sublinez cateva lucruri importante.
 • Pentru ca serviciile sa-si faca treaba bine si pentru ca politicienii sa-si faca treaba bine e important sa trasam cel putin 2 linii rosii. Una – felul cum relationeaza serviciile cu politicienii si politica. E bine ca serviciile sa se amestece in politica? Trebuie foarte bine clarificat. Parerea mea e ca nu e bine sa fie lasate serviciile sa se amestece in politica.
 • A doua linie rosie trebuie sa defineasca cat de mult si cum se pot implica politicienii in viata serviciile. Cum e cu politizarea serviciilor. Nici aceasta nu e buna. Daca vrem servicii puternice, care isi fac treaba bine, si politicieni linistiti si multumiti cum relationeaza cu serviciile, e nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient si transparent.
 • Parlamentul trebuie sa aiba un control puternic, dar nu partinic.
 • Nu se poate ca politica unui partid sa defineasca modul inc are se face controlul parlamentar pe servicii. E nevoie de negocieri puternice intre Putere si Opozitie. E nevoie sa se implice si unii si altii in aceste comisii.
 • In definitiv, toti romanii isi doresc ca serviciile secrete sa fie bine conduse si sa garanteze partea lor de securitate nationala.
 • Aceste lucruri ar fi bine sa le ia in discutie noul parlament si sa le lamureasca.
 • Noul parlament are multa treaba in domeniul securitatii nationale.
 • Impreuna cu consilierii mei am numarat inca o data si am constatat ca e nevoie de modernizarea a cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale, care jumatate se refera la servicii. Iata un volum impresionant de munca pentru Parlament, cu scopul de a imbunatati sistemul de securitate nationala.
 • Avem o noua majoritate in Parlament. Aceasta noua majoritate are evident un rol foarte important, rolul hotarator in felul cum se abordeaza aceste chestiuni legate de securitatea nationala. Aceasta majoritate cred ca va trebui sa dovedeasca in aceasta speta, a securitatii nationale, si in cea mult zvonita a amnistiei si gratierii, sa dovedeasca daca e matura sau mai are de lucru.
 • Masura maturitatii noii majoritati parlamentare va fi felul in care abordeaza legislatia in domeniul securitatii si a legilor justitiei, in special o posibila abordare legislativa de tip amnistie si gratiere.
 • Ce majoritate vom avea? Inca nu stim.
 • Deocamdata nu a facut nimic. A, a votat cateva promisiuni populiste din campanie, si-au pus niste sefi de comisii, dar asta a fost usor.
 • Vom avea o majoritate care va vrea sa dovedeasca ca face jocurile in Parlament, care va dori sa albeasca dosarele celor incriminati?
 • Sau o majoritate matura, care intelege ca Romania e numai una si care va veni langa presedinte pentru ca impreuna sa garanteze securitatea nationala, statul de drept si impreuna sa dovedim ca Romania e sigura pentru cetateni si e o natiune puternica in corul celorlalte natiuni.
 • Eu imi doresc a doua varianta: o majoritate matura si o astept.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

PoliticIoana Petrescu: ProRomânia pune condiţii pentru a vota moţiunea PNL. Să vedem alternativa. Nu poţi da jos un Guvern fără să ştii ce pui în loc. USR e iresponsabil

EconomieGeorge Cristian Maior, salută anunțul făcut de fondatorul companiei Tesla, Elon Musk, de a intra pe piața din România

ExternRobert Lupițu: De la ”Comisia ultimei șanse” la ”Comisia geopolitică” – Mic îndreptar al portofoliilor și numirilor din echipa Ursulei von der Leyen. Ce înseamnă domeniul transporturilor pentru România

EvenimenteDragoș Preda: Invitație pentru Membrii Club Romania

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

SocialRaed Arafat prezintă 14 măsuri prin care se doreşte reorganizarea sistemului de urgenţă 112

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe