OraNoua.ro
Publicat în 8 noiembrie 2017, 18:46 / 63 elite & idei

Klaus Iohannis: E total inoportun ca măsurile fiscale să fie implementate de la 1 ianuarie

Klaus Iohannis: E total inoportun ca măsurile fiscale să fie implementate de la 1 ianuarie

Președintele Klaus Iohannis crede că s-ar impune o amânare semnificativă a modificărilor legislației fiscale. Șeful statului a declarat luni seară că termenul de aplicare a acestora, 1 ianuarie 2018, este inoportun. Klaus Iohannis a criticat din nou modificarea Codului Fiscal avută în vedere de coaliția guvernamentală condusă de PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, că tot ceea ce a văzut legat de pachetul de legi privind modificările fiscale îi confirmă că a avut dreptate atunci când a spus că este „o ţopăială fiscală”, el spunând că este total inoportun ca data de implementare a acestor măsuri fiscale să fie 1 ianuarie 2018 şi că „minim minimorum” s-ar impune o amânare semnificativă şi un studiu foarte bine fundamentat.

„Cred că vă amintiţi că mi-am arătat întregul scepticism faţă de anunţatele modificări în legislatia fiscală. Am numit (…) ţopăială fiscală şi tot ce am văzut şi astăzi confirmă că evaluarea mea este cât se poate exactă. Aş fi preferat să văd astăzi un Guvern hotărât să facă simulări serioase (…) Nu am văzut. În schimb, sunt întâlniri între aceiaşi politicieni, care au ieşit cu aceleaşi opinii”, a spus Iohannis, luni seară, după ce a participat la Gala Asociaţiei Municipiilor din România.

El a afirmat că nu a mai avut discuţii cu premierul Mihai Tudose, dar că faprul că toată lumea este împotriva acestor modificări fiscale ar trebui să dea de gândit oricui.

„Nu am mai discutat cu premierul, dar am văzut cu toţii că, în afară de iniţiatori, toată lumea este împotriva acestor modificări. Ced că trebuie să dea de gândit oricui. (…) Minim minimorum s-ar impune o amânare semnificativă, un studiu foarte bine fundamentat şi atunci lucrurile s-ar putea discuta în linişte”, a mai afirmat preşedintele.

De asemenea, el a spus că este total inoportun ca data de implementare a acestor măsuri fiscale să fie 1 ianuarie 2018.

Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale, programată iniţial vineri şi amânată pentru luni, nu a mai avut loc astăzi. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, însă, că a avut o discuţie cu premierul Mihai Tudose şi cu liderul PSD Liviu Dragnea, iar ordonanţa de urgenţă privind noile măsuri fiscale va intra miercuri în şedinţa de Guvern.

”Se poate aplica Legea salarizării fără niciun fel de probleme. În momentul în care a fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a susţinut Mişa.

Întrebat de ce nu a mai avut loc şedinţa de Guvern anunţată pentru luni, ministrul Finanţelor a răspuns: ”Nu ştiu care ste motivaţia. Am avut nişte întârzieri la avize şi şedinţa de Guvern se ţine miercurea de obicei. În momentul de faţă avem toate avizele”.

El a spus că, într-adevărul, avizul Consiliului Fiscal este negativ, însă nu este nicio problemă.

Săptămâna trecută, preşedintele Iohannis a criticat dur Guvernul pentru măsurile fiscale anunţate, spunând că se vor transforma într-o bulversare fiscală şi că vor băga România într-o aventură economică şi fiscală cu final trist. Și mediul de afaceri, și sindicatele au criticat măsurile.

Cele mai importante modificări fiscale avute în vedere de Guvern sunt: trecerea plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, creșterea salariului minim de la 1450 de lei la 1900 de lei, plata defalcată a TVA, instaurarea unei așa numite ”taxe de solidaritate” pentru firme de 2,25%, scăderea impozitului pe salarii și alte venituri de la 16% la 10 și introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de sub 1.000.000 euro.

Ultima ora:

ObservatorMihai Daraban, la Forumul de Afaceri româno-italian: Companiile italiene, adevărați ambasadori ai business-ului în România

PoliticCristian Unteanu: După referendum, o luăm de la capăt de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat?

EconomieRemus Borza: Țara trebuie pregătită pentru criză

ExternAlexandru Lăzescu: NAFTA 2.0 ca armă în bătălia geopolitică dintre America și China

EvenimenteMihai Daraban, la Forumul de Afaceri româno-italian: Companiile italiene, adevărați ambasadori ai business-ului în România

CulturaSever Voinescu: Odată și-odată, niciodată. Reflexul de cultură

SocialRaed Arafat anunţă că va propune modificarea legislaţiei de intervenţie în situaţii de urgenţă

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe