OraNoua.ro
Publicat în 14 iunie 2017, 21:35 / 278 elite & idei

Klaus Iohannis încurajează investițiile germane în economia românească

Klaus Iohannis încurajează investițiile germane în economia românească

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe premierul landului german Saxonia, Stanislaw Tillich, context în care șeful statului român a încurajat investițiile germane în economia țării noastre.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile au vizat cooperarea economică bilaterală și agenda europeană, cu accent pe problematica Brexit, a sprijinului german pentru atragerea fondurilor europene și gestionarea problemelor de securitate generate de migrație.

„Președintele Klaus Iohannis a evidențiat potențialul consistent de consolidare a cooperării economice dintre România și landul Saxonia, pe fondul transformării de succes a fostei Germanii de Est dintr-o economie centralizată într-o piață liberă și competitivă”, se arată în comunicat.

În context, șeful statului a încurajat investițiile germane în economia românească și a salutat deschiderea înaltului oficial german pentru dezvoltarea cooperării în domeniul științei.

În ceea ce privește agenda europeană, prim-ministrul Tillich a exprimat aprecierea pentru poziția puternică a președintelui Klaus Iohannis și a statului român în favoarea proiectului european, care poate fi, în opinia sa, un stimulent și pentru alte state membre.

„Președintele României a subliniat interesul țării noastre ca negocierile cu Regatul Unit privind Brexit să se finalizeze printr-un acord care să permită o retragere ordonată din UE, prin care să fie reduse la minimum consecințele negative ale acesteia și să fie păstrată cooperarea strânsă cu Regatul Unit în domeniile de interes comun”, menționează Administrația Prezidențială.

La rândul său, conform comunicatului, prim-ministrul Stanislaw Tillich a exprimat disponibilitatea părții germane de a sprijini România prin împărtășirea propriei expertize în procesul de atragere a fondurilor europene, iar președintele Klaus Iohannis salutat acest demers și a încurajat un dialog aplicat pe acest subiect la nivel guvernamental.

Cei doi interlocutori au abordat și problematica migrației din perspectiva securității regionale. Șeful statului a informat în legătură cu îndeplinirea de către România a angajamentelor asumate la nivelul UE, inclusiv prin gestionarea cu responsabilitate și în mod solidar a obligațiilor rezultate din calitatea sa de stat membru, aflat la frontierele externe ale Uniunii.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au discutat aspecte privind Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, cu accent pe situația din Ucraina, menționează sursa citată.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe