OraNoua.ro
Publicat în 5 aprilie 2017, 18:23 / 238 elite & idei

Klaus Iohannis, la întâlnirea cu președintele Bundestag: România – un stat profund pro-european, ce susține un proiect ambițios pentru relansarea UE

Klaus Iohannis, la întâlnirea cu președintele Bundestag: România – un stat profund pro-european, ce susține un proiect ambițios pentru relansarea UE

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Bundestag-ului, Norbert Lammert, context în care a subliniat că România este un stat profund pro-european, ce susține un proiect ambițios pentru relansarea UE.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul discuțiilor au fost abordate principalele subiecte aflate pe agenda cooperării dintre România și Germania, dar și viitorul Uniunii Europene și evoluțiile recente din sfera statului de drept din țara noastră.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța strategică a relației bilaterale, arătând că aprofundarea dialogului va a permite intrarea într-o etapă superioară a acesteia și o susținere reciprocă pe teme de interes, atât în cadrul UE, cât și în plan regional și internațional.

„Cei doi înalți oficiali au discutat în mod aprofundat situația politică la nivel european în contextul proceselor electorale în curs în mai multe state membre ale Uniunii, inclusiv în Germania, și au subliniat necesitatea păstrării orientării pro-europene a guvernării, la finalul acestor procese. De asemenea, a fost pusă în evidență importanța combaterii, în acest cadru, a curentelor și forțelor extremiste, populiste și eurofobe”, se arată în comunicat.

În comunicat se precizează că președintele Iohannis a evidențiat relevanța deosebită pe care o are explicarea, de către politicienii europeni, a valorii adăugate a Uniunii Europene pentru cetățenii europeni. Totodată, el a atras atenția asupra tendinței nocive de a blama UE pentru neajunsurile politicii interne.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea prezervării și consolidării valorilor democratice ale statului de drept, inclusiv a încrederii în democrația parlamentară și în partidele politice, cărora le revine o răspundere deosebită în acest sens”, se arată în comunicat.

La rândul său, președintele Parlamentului german a menționat că Uniunea Europeană reprezintă „cel mai bun răspuns la globalizare, fiind o iluzie concepția vehiculată de unii politicieni că va fi posibilă o recuperare de competențe suverane, prin slăbirea UE”.

În acest context, șeful statului a reiterat faptul că România este un stat profund pro-european, care susține un proiect ambițios pentru relansarea UE.

Cei doi oficiali au discutat și despre alte teme de pe agenda europeană, inclusiv problematica refugiaților, președintele Iohannis reiterând poziția României în acest caz.

„În ceea ce privește situația internă din țara noastră, partenerii germani și-au exprimat întreaga susținere pentru continuarea luptei anticorupție și întărirea statului de drept, precum și aprecierea deosebită a spiritului civic și profund pro-european al cetățenilor români”, se menționează în comunicat.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe