OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2017, 16:07 / 244 elite & idei

Klaus Iohannis: O Uniune a cercurilor concentrice ar putea duce la dezintegrarea proiectului european

Klaus Iohannis: O Uniune a cercurilor concentrice ar putea duce la dezintegrarea proiectului european

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Malta, Joseph Muscat, context în care s-a poziționat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în opinia șefului statului, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european.

„Șeful statului a subliniat că România se pronunță pentru o Europă puternică, consolidată, unitară și incluzivă”, se arată în comunicat.

Cu privire la dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ferm al țării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european. Șeful statului a reiterat că, pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic.

În cadrul discuțiilor legate de viitoarele negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniune, șeful statului a accentuat importanța deosebită a menținerii unității celor 27 de state membre UE.

Președintele Iohannis a subliniat că, pentru România, este foarte important ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Regatul Unit, astfel încât aceștia să poată beneficia și după Brexit de drepturile deja dobândite.

Totodată, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru un parteneriat deschis între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, arătând că Regatul Unit este un partener strategic al Uniunii și este important ca acesta să rămână într-o relație cât mai apropiată de UE.

Prim-ministrul Joseph Muscat a prezentat prioritățile de mandat ale Președinției Consiliului UE, context în care președintele Iohannis și-a exprimat susținerea pentru acestea.

Cu această ocazie, șeful statului a subliniat interesul părții române pentru un schimb de bune practici în ceea ce privește pregătirea Președinției Consiliului UE, în perspectiva exercitării de către țara noastră a acestui mandat în primul semestru din 2019.

La rândul său, premierul maltez a punctat că în domeniul migrației își propune o abordare bazată pe gestionarea eficientă a granițelor, pe flexibilitate, pe partajarea responsabilității între statele membre și identificarea unor soluții consensuale cu privire la viitorul politicii de migrație și azil. El a subliniat progresele obținute până în prezent în acest domeniu, în special pe dimensiunea externă a migrației.

Președintele României a reiterat angajamentul țării noastre de a implementa în continuare măsurile agreate la nivel european în acest domeniu și a evidențiat deschiderea părții române pentru identificarea unor soluții care să țină cont de interesele tuturor statelor membre.

Premierul maltez efectuează o vizită la București, în contextul deținerii de către Malta a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din acest an.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe