OraNoua.ro
Publicat în 18 octombrie 2017, 20:33 / 268 elite & idei

Klaus Iohannis participă joi și vineri, la Bruxelles, la Consiliul European și summitul PPE

Klaus Iohannis participă joi și vineri, la Bruxelles, la Consiliul European și summitul PPE

Președintele Klaus Iohannis va participa joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia vor fi discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia, dosarul nord-coreean.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, la Consiliul European va fi abordată și tema referitoare la viitorul Uniunii Europene, context în care va fi discutată Agenda Liderilor, document propus de către președintele Consiliului, care detaliază calendarul și subiectele care ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.

De asemenea, va avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuțiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

Administrația Prezidențială arată că președintele Klaus Iohannis va sublinia, referitor la migrație, importanța monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora. Totodată, Iohannis va sublinia că implementarea Declarației UE-Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.

La discuțiile despre agenda digitală, șeful statului va susține necesitatea ca Piața Unică Digitală să devină deplin funcțională cât mai repede posibil. În plus, Iohannis va sublinia că securitatea cibernetică este un element determinant pentru buna funcționare a acestei piețe.

În ceea ce privește politica europeană de apărare, șeful statului va informa membrii Consiliului European cu privire la decizia țării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.

Președintele Klaus Iohannis va evidenția, cu privire la relațiile externe, importanța relației dintre Uniunea Europeană și Turcia, statul turc fiind un partener strategic al Uniunii și un aliat NATO, cu rol relevant în zona Mării Negre.

Administrația Prezidențială arată că șeful statului se va referi și la evoluțiile din dosarul nord-coreean care generează îngrijorare, reprezentând o amenințare gravă la adresa securității globale.

„Președintele Klaus Iohannis va sublinia că România susține eforturile comunității internaționale pentru soluționarea pe cale pașnică a crizei din Peninsula Coreeană și că obiectivul major este denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a peninsulei coreene”, arată Administrația Prezidențială.

Cu prilejul reuniunii Consiliului European, președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Partidului Popular European (PPE) și va avea întâlniri cu președintele PPE, Joseph Daul, și secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe