OraNoua.ro
Publicat în 27 august 2014, 19:33 / 174 elite & idei

Klaus Iohannis: Republica Moldova a fost și rămâne tema majoră a României euroatlantice

Klaus Iohannis: Republica Moldova a fost și rămâne tema majoră a României euroatlantice

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a transmis miercuri un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova, în care susține că această țară a fost și rămâne tema majoră a României euroatlantice.

„Republica Moldova sărbătorește astăzi, 27 august, Ziua Independenței. România a fost statul care a recunoscut primul, la 3 septembrie 1991, această independență. Parcursul celor 23 de ani nu a fost deloc simplu pentru Republica Moldova. Aceasta s-a confruntat nu doar cu guvernări comuniste succesive, ci și cu un război separatist, din care a rezultat pierderea controlului asupra a 10% din teritoriul său”, spune Iohannis în mesajul remis AGERPRES.

El arată că în ciuda „dificultăților de ieri”, se poate consemna în prezent, după Revoluția tinerilor din aprilie 2009 de la Chișinău și revenirea la putere a forțelor democratice și proeuropene, că R. Moldova a reușit să fructifice maximal statutul de membru al Parteneriatului Estic, obținând anularea vizelor pentru cetățenii săi și semnarea, alături de Ucraina și Georgia, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor.

Iohannis subliniază că R. Moldova rămâne o temă majoră pentru România.

„În toți acești 23 de ani, România a fost, în mod firesc, în permanență alături de Republica Moldova și cetățenii săi pe acest drum neîntrerupt spre libertate, demnitate, prosperitate și democrație. Republica Moldova a fost și rămâne tema majoră a României euroatlantice. Comunalitățile de limbă, istorie, civilizație și cultură fac din relația României cu vecinul său de peste Prut un episod unic la nivel european. Indiferent de culoarea politică a guvernării de la București, România are o datorie față de cetățenii Republicii Moldova, derivată tocmai din această relație specială. Acordarea cetățeniei române pentru aceștia este consecința firească a unei asemenea asumări”, afirmă liberalul.

El consideră că, în actualul context regional geopolitic marcat de instabilitate, este de datoria României să contribuie la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova.

„Drumul european al Republicii Moldova este încă lung, fără garanții formale de aderare la UE, de aceea, eforturile Bucureștiului nu trebuie să fie precupețite. Este datoria oricărui președinte al Românie de a așeza în prim plan această problematică și a o transforma în obiect de consens politic și societal”, apreciază liderul PNL.

Iohannis punctează că sprijinul acordat Republicii Moldova nu se rezumă doar la cel instituțional.

„Este vorba despre o adâncire a cooperării pe toate planurile, a relațiilor economice, a dialogului cultural, eclezial și politic nu doar la nivel de stat, dar și între comunitățile locale. De asemenea, trebuie să sprijinim proiectele care contribuie la creșterea independenței energetice a Republicii Moldova, pentru ca acest stat să devină independent până la capăt”, arată el.

Președintele PNL are certitudinea că cetățenii Republicii Moldova vor confirma parcursul european iar prin votul lor din această toamnă, vor consemna menținerea la putere a unei alianțe pentru integrare europeană care va face ca reformele democratice începute să fie ireversibile și să consfințească apartenența europeană a Republicii Moldova.

„Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că au în Partidul Național Liberal un susținător în tot acest proces laborios al integrării europene și în menținerea relației dintre cele două maluri ale Prutului la intensitatea și înălțimea la care cetățenii celor două state, prin liberă voință, vor dori să o ducă. Cred în proiectul european al Republicii Moldova și în faptul că putem avea un viitor comun în Uniunea Europeană!”, conchide Klaus Iohannis.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe