Matei Bogdan
Publicat în 14 octombrie 2020, 17:29 / 139 elite & idei

Klaus Iohannis: România și-a prioritizat proiectele pe care președintele le va susține la Summitul celor Trei Mări – “Sunt proiecte în care se vor investi miliarde de euro”

Klaus Iohannis: România și-a prioritizat proiectele pe care președintele le va susține la Summitul celor Trei Mări – “Sunt proiecte în care se vor investi miliarde de euro”

România și-a proritizat proiectele pe care le va susține în continuare în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, a anunțat miercuri vicepremierul Raluca Turcan, după o reuniune a grupului inter-ministerial al inițiativei celor 3 Mări în marja summitului de la Tallinn al Inițiativei, care se va desfășura în format videoconferință luni și la care România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

“Inițiativa celor 3 Mări este proiectul prin care România poate atrage investiții majore în infrastructură. Am convocat ieri, la Guvern, o nouă reuniune a grupului inter-ministerial al inițiativei celor 3 Mări la care au participat miniștri, secretari de stat și toți factorii de decizie care pot contribui la atingerea obiectivelor țării noastre în acest efort comun al țărilor din regiune. Am prioritizat proiectele pe care le va susține în continuare România în cadrul Inițiativei celor 3 Mări”, a scris Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Vicepremierul a punctat că la summitul de la Tallinn, președintele României va prezenta proiectele care au potențial și care, în parte, sunt deja în curs de implementare de către țara noastră.

“I3M va contribui la realizarea unor obiective naționale prioritare din domeniul conectivității, în sfera transporturilor, energiei, digitalului, dar și la crearea de noi locuri de muncă și de noi oportunități economice pentru țara noastră, necesare cu atât mai mult pentru redresarea economică după actuala criză” a mai spus ea.

Raluca Turcan a remarcat și progrese privind proiectele propuse și susține de România la Summit-ul de la Bucurestși – Via Carpathia şi Rail2Sea, dar și nevoia unor eforturi reînnoite, conjugate, la nivel național și regional. România va avea părți importante din traseul care va lega Constanța de Gdansk sau Klaipeda de Salonic.

“Sunt proiecte în care se vor investi miliarde de euro, iar statul român va fi un beneficiar direct. În plus, prin intermediul altor proiecte promovate de țările din regiune, se va asigura interconectarea acestora la nivel de autostrăzi, căi ferate, rețele de electricitate, gaze și internet de mare viteză, ceea ce va stimula și alte investiții și oportunități de afaceri și pentru România”, a completat ea.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a declarat marți că va pleda pentru realizarea celor “două mega proiecte” care prevăd conectarea Mării Baltice de Marea Neagră printr-o autostradă și printr-o cale ferată între orașul-port polonez Gdansk și orașul-port românesc Constanța, ca urmare a anunțului SUA de a finanța aceste proiecte.

Președintele Klaus Iohannis și omologii săi din celelalte 11 state participante la Inițiativa celor Trei Mări (I3M – Adriatică, Baltică și Neagră) se reunesc luni, 19 octombrie, la un summit virtual al Inițiativei, găzduit de Estonia, și în cadrul căruia invitații speciali vor fi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Pentru România, summitul are loc într-un context special, în care SUA au anunțat că vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest anunț are o dublă valoare strategică, referindu-se la proiectul feroviar RAIL 2 SEA – “Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa” și la traseul transeuropean Via Carpatia, ambele numărându-se între cele 27 de proiecte principale susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică, Neagră – platformă de cooperare prezidențială și de interconectare în domeniile transporturi, energie și digital inițiată care a atins deplina maturitate politică la summitul de la București din 2018.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Obiectivul său principal este de a oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare, convergență şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în trei domenii principale: energie, transporturi şi digital. Partenerii cheie ai inițiativei sunt Germania, UE și Statele Unite.

Summitul din Tallinn din luna octombrie urmează summitului de la Llubjana din 2019 și, în special, summitului de la București din 2018, când au fost luate o serie de decizii importante. Atunci, a fost marcată trecerea Inițiativei într-o nouă etapă de maturitate politico-economică prin adoptarea unei liste de 27 proiecte prioritare de interconectare a I3M în cele trei domenii cheie – transport, energie, digital, prin organizarea primului Forum de Afaceri al I3M, prin inițierea Fondului de Investiții și prin crearea Rețelei I3M de Camere de Comerț și prin participarea la nivel înalt, în calitate de parteneri, a Comisiei Europene, a Statelor Unite și a Germaniei.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe