Matei Bogdan
Publicat în 30 octombrie 2019, 17:34 / 113 elite & idei

Klaus Iohannis și-a prezentat planul pentru România în următorii cinci ani: ”Triada esențială SUA-UE-NATO reprezintă parcursul natural al țării noastre, ca direcție nenegociabilă pentru viitorul României”

Klaus Iohannis și-a prezentat planul pentru România în următorii cinci ani: ”Triada esențială SUA-UE-NATO reprezintă parcursul natural al țării noastre, ca direcție nenegociabilă pentru viitorul României”

Președintele Klaus Iohannis și-a prezentat duminică, la București, programul prezidențiale cu care candidează pentru un nou mandat de șef al statului, într-o dezbatere publică a viziunii sale prezidențiale.

Într-un discurs susținut în fața a 700 de membri ai Partidului Naţional Liberal, parlamentari, aleşi locali, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic şi ai structurilor asociative, președintele Iohannis a afirmat că programul prezidențial pe care îl propun românilor reprezintă angajamentul meu de a fi catalizatorul acestui efort de reconstrucție instituțională, dar și morală a ţării”.

Încă din debutul alocuțiunii sale, Iohannis a criticat Partidul Social-Democrat și a spus că deși au trecut ”30 de ani de la Revoluție, moștenirea comunismului s-a văzut în toate perioadele în care PSD a fost la putere, perpetuând incompetență și corupție, perpetuând atitudini contrare unui spirit democratic, transparent, pro-european”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România riscă să rămână singura ţară din Uniunea Europeană cu MCV, criticând guvernarea PSD pentru acest fapt.

“Acest partid a fost o piedică în calea dezvoltării României în toţi aceşti 30 de ani, a politizat administraţia, a alungat oamenii competenţi din funcţii, a inhibat funcţionarea normală a instituţiilor, a blocat investiţiile pentru construirea de şcoli, spitale şi autostrăzi, a încercat politizarea justiţiei şi a vrut să facă drepturi speciale pentru politicienii penali. După această guvernare PSD România riscă să rămână singura ţară din Uniunea Europeană cu MCV. Guvernarea eşuată a PSD a sufocat ţara prin birocraţie, nepotism, corupţie, abuzuri şi lipsă de predictibilitate. Drumul spre o Românie normală este unul foarte dificil, dar sunt optimist pentru că astăzi românii vor schimbare şi luptă pentru această schimbare”, a spus Iohannis.

Șeful statului a continuat să își prezinte programul, făcând referire la România legii – garantarea statului de drept; România sustenabilă – promovarea educației, sănătății și solidarității sociale; România prosperă și predictibilă – consolidarea României antreprenorială; România competitivă – remedierea decalajelor prin strategii și politici inteligente; România conectată – dezvoltarea infrastructurii și digitalizării; România europeană – sporirea beneficiilor integrării europene; și România puternică – promovarea parteneriatelor durabile.

În calitate de factor decident în politica externă a României, Klaus Iohannis a detaliat și ce are în vedere pentru un nou mandat de președinte în dimensiunile europeană, internațională și în cea vizând politica de securitate și apărare.

”Astăzi, parcursul nostru național se desfășoară în cadrul marii familii europene și, pe parcursul mandatului meu, am acordat o atenție deosebită creșterii importanței și rolului României în procesul decizional european, ca partener credibil și relevant. Voi susține în continuare promovarea valorilor europene, consolidarea Pieței Unice și susținerea politicii de extindere. Iar pentru că în viitorul apropiat se dezbate bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027, voi promova ferm proiectele de investiții, în special de infrastructură, dar și cele pentru susținerea coeziunii și a dezvoltării în agricultură. (…) România normală este România parteneriatelor durabile în plan extern. Obiectivul esențial al politicii noastre externe va rămâne creșterea influenței pe plan extern și a profilului internațional al României. Politica noastră externă se va baza, în continuare, pe aceeași triadă esențială: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, creșterea rolului României în Uniunea Europeană și, respectiv, în NATO. Acesta este parcursul natural al țării noastre, ca direcție nenegociabilă pentru viitorul României! Siguranța și securitatea nu sunt noțiuni abstracte. Pentru mine, ele reprezintă expresia practică a normalității pe care mi-o doresc pentru România. Acea stare de normalitate care indică faptul că fiecare cetățean trăiește într-un mediu sigur și are încredere că instituțiile statului îl apără și îl protejează”, a mai spus președintele.


Discursul integral al președintelui:

”Doamnelor și domnilor,

Dragi liberali,

Stimați invitați,

Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră la acest eveniment a cărui temă este, de fapt, viitorul României!

Sunt convins că doar împreună, unindu-ne energiile într-un efort unitar, avem forța pentru a construi România normală în care ne dorim să trăim.

Au trecut 30 de ani de la Revoluție, însă moștenirea comunismului s-a văzut în toate perioadele în care PSD a fost la putere, perpetuând incompetență și corupție, perpetuând atitudini contrare unui spirit democratic, transparent, pro-european.

Acest partid a fost o piedică în calea dezvoltării României în toți acești 30 de ani. A politizat administrația, a alungat oamenii competenți din funcții, a inhibat funcționarea normală a instituțiilor, a blocat investiții pentru construirea de școli, spitale și autostrăzi, a încercat politizarea justiției și a vrut să facă drepturi speciale pentru politicienii penali.

După această guvernare PSD, România riscă să rămână singura țară din Uniunea Europeană cu MCV.

Guvernarea eșuată a PSD a sufocat țara prin birocrație, incompetență, nepotism, corupție, abuzuri și lipsă de predictibilitate.

Drumul spre o Românie normală este unul foarte dificil, dar sunt optimist, pentru că astăzi românii vor schimbare și luptă pentru această schimbare.

Este timpul pentru a răspunde onest și asumat la întrebarea: ce avem de făcut pentru ca România să devină o țară normală? Eu știu care sunt pașii și direcțiile de urmat, iar viziunea pe care eu o propun cetățenilor se găsește în Programul Prezidențial „Împreună pentru România Normală”.

Doamnelor și domnilor,

În primul rând, România normală este țara în care statul se află în slujba cetățeanului.

O administrație modernă, în spirit european, înseamnă o administrație în slujba cetățeanului, în care profesioniști responsabili răspund nevoilor societății.

După guvernarea dezastruoasă a PSD, care a afectat însăși funcționalitatea statului, trebuie să refacem credibilitatea instituțiilor statului, pentru ca cetățenii să-și recapete încrederea și să se simtă în siguranță.

Pentru aceasta, instituțiile statului trebuie supuse unui amplu proces de audit obiectiv și profesionist.

Trebuie să reașezăm administrația publică pe fundamente corecte, prin standarde etice și de integritate, pe bază de merit și performanță.

Stimați invitați,

România normală este România legii, adică țara în care legea este egală pentru toți.

Nimeni nu ar trebui să se poată pune mai presus de lege pentru a scăpa de răspundere. Justiția independentă este garanția funcționării democrației, a respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale, este garanția modernității României.

Am fost și voi rămâne un susținător ferm al luptei împotriva corupției și al creării unei culturi a integrității în guvernare.

Consolidarea unui stat de drept puternic înseamnă, dincolo de lupta anticorupție, și o legislație suplă, ușor de înțeles și aplicat, elaborată în directă legătură cu nevoile cetățenilor.

Așadar, actuala legislație a României trebuie supusă unui amplu proces de revizuire, astfel încât statul să nu mai fie blocat în hățișurile legislației.

Doamnelor și domnilor,

România normală este România sustenabilă prin educație, sănătate și solidaritate.

Educația prefigurează viitorul oricărei națiuni. Dacă vrem să știm cum va arăta România peste două sau trei decenii, trebuie să ne uităm atent la sistemul de învățământ.

Una dintre prioritățile mandatului meu a fost Proiectul „România Educată”. Vom continua împreună acest proiect, pentru ca soluțiile identificate să fie puse și în aplicare.

România normală înseamnă România Educată, în care abandonul școlar este redus la minimum și fiecare copil are acces la învățământ de calitate, școlile sunt spații sigure pentru elevi și profesori, iar școala formează cetățeni activi și implicați. Am încredere că vom avea curând o strategie coerentă, pentru a lăsa în urmă definitiv haosul legislativ al ultimilor ani și pentru a evita ca acei politicieni care fac schimbări doar de dragul schimbării să înceteze să se mai joace cu educația copiilor din România.

România normală este, de asemenea, țara în care se construiesc spitale moderne, în care cetățenii se bucură de servicii medicale de calitate și în care profesioniștii se simt prețuiți și încurajați.

Pacientul trebuie să fie în centrul deciziilor privind eficientizarea sistemului de sănătate, iar medicina primară și cea ambulatorie devin baza piramidei serviciilor de sănătate.

România normală este și România solidarității sociale, România tuturor vârstelor.

După ani de guvernare social-democrată, țara noastră, din păcate, este încă prima la sărăcie și ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile dintre toate statele Uniunii Europene. Trist!

Prin actualele politici defectuoase, autoritățile nu corectează dezechilibrele și nici nu dau încredere cetățenilor că sistemul de pensii sau cel de asistență socială sunt echitabile și sustenabile pe termen lung.

Această situație nu mai poate continua. Avem nevoie de o viziune pe termen lung, care să cuprindă soluții și măsuri reale de sprijin pentru toate categoriile sociale, inclusiv în ceea ce privește natalitatea, pensionarea sau inserția pe piața muncii.

Doamnelor și domnilor,

România normală este România prosperă și predictibilă, România antreprenorială.

Am văzut cu toții cum guvernarea PSD a neglijat investițiile în infrastructura de transport, în școli și spitale, slăbind încrederea în perspectivele noastre de dezvoltare.

O mare parte din creșterile de venituri s-a dus în importuri, deficite comerciale, dobânzi și inflație record, iar creșterea prețurilor erodează bunăstarea românilor.

De la bun început a fost limpede că direcția politicilor economice ale PSD este greșită. Acum se impun măsuri eficiente privind responsabilitatea fiscală, stabilitatea financiară, îmbunătățirea colectării veniturilor la buget și o administrare fiscală eficientă.

Consolidarea finanțelor publice este imperativă pentru susținerea investițiilor, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și asistența socială trebuie asigurate cu prioritate.

România are nevoie de eficiență și etică nu doar în actul guvernării, ci și în sfera afacerilor.

Spiritul antreprenorial este motorul unei economii dinamice, competitive și inovative și acest principiu va ghida relația oricărei guvernări deschise și transparente cu mediul de afaceri.

România normală este România competitivă, țara care își valorifică avantajele.

Industria auto, sectorul de tehnologie a informației și comunicațiilor, sectorul energetic, agricultura sau turismul constituie veritabile surse de avantaje competitive pentru prosperitatea noastră economică.

Pentru sectorul IT, de exemplu, vor trebui consolidate realizările de până în prezent, inclusiv politicile stimulative, care favorizează investițiile și competențele naționale.

Sectorul energetic dispune de certe avantaje competitive, de unde și ambiția României de a deveni hub energetic regional. Din păcate, însă, prin măsurile hazardate și intempestive ale guvernării PSD, România risipește resurse energetice.

În loc să avem politici de combatere a sărăciei energetice și legi privind protejarea consumatorilor vulnerabili, românii suportă, în guvernarea PSD, prețuri record la gaze și la electricitate.

În agricultură, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm cereale și materii prime, dar importăm foarte multe alimente. Iar pesta porcină și managementul defectuos exercitat de PSD, cu consecințe dramatice asupra zootehniei românești, arată cum NU trebuie guvernat în agricultură.

Fermierii României au nevoie de soluții inteligente, adaptate unei agriculturi moderne.

Stimați invitați,

România normală este România conectată, care investește inteligent în infrastructură.

Creșterea bunăstării și calității vieții noastre depinde în mare măsură și de infrastructura de transport, care în acest moment, cum știm cu toșii, este complet depășită.

Astăzi, România are nevoie de investiții în infrastructură, în special în infrastructura de transport. Din păcate, și în această privință stăm foarte prost în rândul statelor Uniunii Europene, pentru toate tipurile de transport: rutier, feroviar, maritim sau aerian. Iar PSD știe bine de ce – pentru că au dorit să țină avioanele la sol și promisiunile în aer!

Pentru a deveni cu adevărat hub de transport între Europa și Asia, coridoarele de transport nu trebuie să rămână simple proiecte pe hârtie, iar România trebuie să se integreze efectiv în Spațiul Unic de Transport European.

De aceea, avem împreună obligația de a îndrepta lucrurile, prin proiecte de investiții majore. Și sunt convins că guvernul PNL știe, poate și trebuie să conecteze România cu ea însăși și cu lumea civilizată.

Doamnelor și domnilor,

România normală este România europeană, care valorifică beneficiile integrării.

Astăzi, parcursul nostru național se desfășoară în cadrul marii familii europene și, pe parcursul mandatului meu, am acordat o atenție deosebită creșterii importanței și rolului României în procesul decizional european, ca partener credibil și relevant. Voi susține în continuare promovarea valorilor europene, consolidarea Pieței Unice și susținerea politicii de extindere.

Iar pentru că în viitorul apropiat se dezbate bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027, voi promova ferm proiectele de investiții, în special de infrastructură, dar și cele pentru susținerea coeziunii și a dezvoltării în agricultură.

Doamnelor și domnilor,

România normală este România parteneriatelor durabile în plan extern.

Obiectivul esențial al politicii noastre externe va rămâne creșterea influenței pe plan extern și a profilului internațional al României.

Politica noastră externă se va baza, în continuare, pe aceeași triadă esențială: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, creșterea rolului României în Uniunea Europeană și, respectiv, în NATO. Acesta este parcursul natural al țării noastre, ca direcție nenegociabilă pentru viitorul României!

Siguranța și securitatea nu sunt noțiuni abstracte. Pentru mine, ele reprezintă expresia practică a normalității pe care mi-o doresc pentru România. Acea stare de normalitate care indică faptul că fiecare cetățean trăiește într-un mediu sigur și are încredere că instituțiile statului îl apără și îl protejează.

Dragii mei, numai împreună putem construi România normală!

Numai prin efortul nostru comun, dacă fiecare dintre noi va continua să creadă că doar prin seriozitate, corectitudine și implicare, doar prin fermitate, echilibru și grijă față de oameni putem reuși, România poate fi acea țară normală pe care ne-o dorim cu toții!

Eu cred în toate acestea și sunt convins că nu există altă cale pentru dezvoltarea țării, pentru siguranța și prosperitatea românilor.

Forța României normale rezidă în cetățenii săi și în capacitatea de a funcționa în acord cu valorile democratice.

După aproape 3 ani marcați de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eșuat în dimensiunile sale esențiale – economice, sociale, politice și instituționale, proiectul de țară pe care eu îl propun românilor este să construim împreună România normală!

Dragii mei,

România normală este proiectul întregii noastre generații de a ne îndeplini cel mai frumos vis – acela ca România din inimile noastre să devină realitate.

Programul prezidențial pe care îl propun românilor reprezintă angajamentul meu de a fi catalizatorul acestui efort de reconstrucție instituțională, dar și morală a ţării.

Am făcut deja pași importanți pentru înlăturarea celor care au produs atât de mult rău României, dar lupta împotriva pesedismului, sub orice chip se manifestă el, este una de durată.

Vom putea începe să construim temeinic România normală când, prin votul românilor la prezidențiale, la locale și la parlamentare, partidele autentic democratice vor avea întreaga legitimitate și forță politică pentru a transforma în realitate această viziune.

Eu știu, împreună cu Partidul Național Liberal, care sunt pașii de urmat, și vom aduce alături de noi pe toți oamenii onești, pentru a  face România normală! Vă mulțumesc!”


Într-un document de 88 de pagini intitulat ”Împreună pentru România normală”, Klaus Iohannis arată că își propune să pună ”statul în slujba cetățeanului”. Principalele puncte ale programului lui Klaus Iohannis sunt:

 • România normală este o Românie competitivă într-o Europă a valorilor democratice, o Românie care asigură prosperitatea și apărarea tuturor cetăţenilor săi.
 • România normală este România puternică în Europa și în lume, un partener de nădejde pentru aliaţii noștri euro-atlantici și un pilon de securitate regională.
 • România normală este ţara de unde nu mai suntem nevoiţi să emigrăm pentru a putea avea un parcurs profesional și personal în acord cu aspiraţiile noastre și ţara în care cei plecaţi se pot întoarce cu încrederea că sunt respectaţi și încurajaţi.
 • În România normală, politica este apropiată de cetăţean, iar decidenţii înţeleg pe deplin responsabilitatea pe care o au faţă de români.
 • România normală își protejează identitatea, valorile, patrimoniul și resursele, fiind un stat în care domnește legea, nu arbitrarul.
 • România normală înseamnă o ţară sigură, care le oferă cetăţenilor toate condiţiile necesare pentru a duce un trai bun, știindu-și copiii în siguranţă.
 • PRINCIPIUL FUNDAMENTAL de la care trebuie să plecăm în procesul de reconstrucţie a statului este acela că prin tot ceea ce face, prin instituţiile sale, statul se află în slujba cetăţeanului, pe care îl servește și îl respectă. Demnitatea, libertatea individuală, egalitatea în faţa legii, cinstea, încrederea, toleranţa sunt coordonatele pe care vrem să clădim România normală. Avem urgentă nevoie de refacerea credibilităţii autorităţilor publice, de o evaluare serioasă care să reprezinte baza modernizării statului român și reașezarea, pe fundamente corecte, a administraţiei publice.
 • Un audit al situaţiei actuale a instituţiilor nefuncţionale ale statului este primul pas către îndeplinirea acestor obiective așteptate de către toţi românii.
 • CA PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI voi acţiona pentru ca cetăţenii să-și consolideze încrederea în statul de drept și voi susţine în continuare fără rezerve lupta anticorupţie. O justiţie independentă este garanţia funcţionării democraţiei, a respectului pentru drepturile și libertăţile fundamentale, fiind un obstacol împotriva derapajelor autoritare. Revizuirea legilor din domeniul justiţiei este obligatorie pentru a se elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani. Totodată, actuala legislaţie a României trebuie supusă unui amplu proces de revizuire sub aspectul calităţii sale, în vederea simplificării și creării unui cadru legislativ predictibil.
 • ÎNTR-O ROMÂNIE NORMALĂ, prosperă și europeană, solidaritatea este o valoare asumată și vizibilă la nivel social. Cetăţenii au șanse egale, sunt trataţi echitabil și beneficiază de măsuri eficiente de susţinere și integrare în societate. Mobilizarea întregului potenţial al forţei de muncă din România înseamnă investiţii în educaţie și sănătate, în condiţii bune de trai și în incluziunea socială a tuturor cetăţenilor. Românii își doresc să trăiască mai bine, iar prosperitatea unei naţiuni depinde de modul în care ne îngrijim de viitorul nostru comun, de șansele copiilor și tinerilor noștri.
 • ROMÂNIA PROSPERĂ este România unei economii mature și competitive, ancorată în stabilitate și predictibilitate, a cărei creștere economică durabilă și calitativă este bazată pe investiţii, exporturi, inovare și spirit antreprenorial. România prosperă înseamnă dezvoltare economică sănătoasă și durabilă, bazată pe stabilitate, politici responsabile și predictibile, investiţii semnificative, echilibre consolidate, finanţe publice sustenabile, și mai ales pe libertate antreprenorială. O astfel de Românie nu permite ca oamenii să fie expuși minciunii economice și iluziilor statistice, prin care se rostogolește către generaţiile viitoare nota de plată a unor politici populiste.
 • ABORDAREA STRATEGICĂ a sectoarelor economiei pe baza avantajelor competitive este esenţială pentru prezenţa la nivel global a economiei naţionale. România are nevoie de o paradigmă industrială și tehnologică stimulativă, prin care pârghiile politicilor publice să încurajeze schimbări structurale la nivelul industriilor competitive. Conceptul de „Industrializare 4.0” trebuie implementat din perspectiva unor noi strategii industriale, ţinând cont de provocările economiei viitorului. Recuperarea decalajelor faţă de performanţele europene necesită tehnologii noi, dar mature, cu impact major în productivitate.
 • ÎNTR-O ROMÂNIE MODERNĂ ȘI EUROPEANĂ, cetăţenii sunt trataţi cu respect și demnitate, problemele le sunt rezolvate rapid și eficient, iar calitatea vieţii constituie un argument puternic pentru a trăi aici. Relaţia stat-cetăţean, domeniul TIC, infrastructura și securitatea energetică sunt domenii prioritare în care România are nevoie să își extindă perspectiva și să își crească ambiţiile. România poate și trebuie să devină un actor important în plan regional. Viitorul aparţine mobilităţii și reţelelor inteligente, iar ţara noastră trebuie să-și valorifice potenţialul și avantajele competitive: poziţia geostrategică, resursele, capitalul uman și capacitatea de inovare. Investiţiile în cercetare-dezvoltare-inovare trebuie dublate de susţinere din partea statului pentru a accelera trecerea la o economie și o societate digitale. Avem nevoie de o strategie integrată de dezvoltare a infrastructurii și de eforturi susţinute pentru securitate energetică pe termen lung.
 • VIZIUNEA MEA EUROPEANĂ ESTE UNA AMBIŢIOASĂ, bazată pe consolidarea fundaţiei viitorului unei Uniuni mai puternice, mai unite, mai coezive și mai democratice, care să aducă în continuare progres și o viaţă mai bună pentru cetăţeni. Voi acţiona în direcţia integrării depline a ţării noastre în Uniunea Europeană, în beneficiul tuturor românilor și a creșterii importanţei și a rolului României în procesul decizional la nivel european. Voi sprijini acţiunile de eficientizare a utilizării fondurilor europene şi de creștere a ratei de absorbţie a acestora, astfel încât România şi cetăţenii săi să poată beneficia pe deplin de avantajele statutului de stat membru UE.
 • OBIECTIVUL FUNDAMENTAL al politicii noastre externe va fi creșterea influenţei pe plan extern și a profilului internaţional al României. Este un obiectiv pe care îl putem atinge prin consolidarea capacităţii noastre de a proiecta în vecinătate și dincolo de aceasta, valorile democratice ale statului de drept și stabilitate, precum și de a furniza securitate, în scopul creșterii siguranţei și prosperităţii cetăţenilor români. Cei trei piloni care stau la baza politicii externe a ţării noastre rămân întărirea şi extinderea în continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, creşterea rolului şi efortului României în UE, respectiv în NATO. Siguranţa și securitatea reprezintă chiar expresia practică a normalităţii pe care mi-o doresc pentru România, ţara în care fiecare cetăţean trăiește într-un mediu sigur și are încredere că instituţiile îl apără și îl protejează. Politicile publice din domeniul securităţii naţionale vor fi concepute și implementate având ca beneficiar final cetăţeanul, iar Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2025 va orienta și direcţiona activitatea tuturor instituţiilor publice cu atribuţii și responsabilităţi în domeniul securităţii și apărării ţării.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe