Adriana
Publicat în 22 martie 2018, 12:49 / 129 elite & idei

Klaus Iohannis: Va lansez tuturor invitatia de a va implica prin idei si solutii si in legatura cu Proiectul de tara

Klaus Iohannis: Va lansez tuturor invitatia de a va implica prin idei si solutii si in legatura cu Proiectul de tara
+ Observator

La aproape doi ani de cand a venit cu ideea unei Comisii prezidentiale care sa propuna actorilor politici si sociali un Proiect de tara major, pentru o Romanie moderna, europeana si prospera, asa cum insusi presedintele a asumat, Klaus Iohannis anunta ca documentul programatic va fi supus dezbaterii publice in lunile urmatoare.

Anuntul presedintelui a fost facut, marti, intr-un discurs sustinut la Camera de Comert Americana din Romania.

„Va lansez tuturor invitatia de a va implica prin idei si solutii si in legatura cu Proiectul de tara pe care il voi supune unui proces de consultare publica in lunile care urmeaza”, a spus Klaus Iohannis, la finalul discursului.

Presedintele s-a axat pe componentele economice ale unei Romanii competitive si a vorbit despre nevoia de predictibilitate economica reala, un deziderat greu de atins, a sugerat el, de vreme ce am avut trei guverne intr-un singur an.

„Am atras atentia tuturor guvernelor, dar cu precadere celor trei din ultimul an, ca predictibilitatea economica nu este un slogan la care se apeleaza doar cu ocazia seminariilor.

In esenta, lipsa de predictibilitate atrage si lipsa de sustenabilitate a performantelor economice, iar mediul de afaceri stie cel mai bine ca ceea ce se castiga usor de multe ori se pierde la fel de usor”, a spus Klaus Iohannis.

Presedintele a insistat pe imperativul unor politici economice coerente si a amintit, in acest context, si de vizita pe care a facut-o in Statele Unite ale Americii, la invitatia presedintelui Donald Trump.

„Tocmai de aceea, pentru a obtine un parcurs economic durabil, decidentii de politica economica trebuie sa fie capabili sa ofere incredere mediului privat, prin masuri bine fundamentate, transparente si, mai ales, predictibile, care sa rezolve problemele din economie, nu sa creeze altele poate chiar mai mari”, a spus Klaus Iohannis.

Cu doar cateva zile inainte, intr-un alt discurs de la Cotroceni, sustinut cu prilejul evenimentului „Romania la Centenar”, Klaus Iohannis a vorbit despre acelasi Proiect de tara. In oglinda, mizele trebuie sa fie la fel de inalte cum au fost cele ale arhitectilor Romaniei Mari, dar adaptate contextului actual.

„Daca vrem sa cinstim cu adevarat faptele inaintasilor si sa ne ridicam la inaltimea mostenirii pe care ne-au lasat-o, avem datoria sa ne asumam, la randul nostru, tinte la fel de inalte. (…) In secolul XXI, insa, Romania are nevoie de noi energii, care sa se manifeste intr-un Proiect de tara in acord cu interesele noastre contemporane, fundamental legate de statutul de membru al Uniunii Europene si al NATO”, a subliniat Iohannis

http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/proiectul-de-tara-al-presedintelui-iohannis-mai-face-un-pas-tinte-la-fel-de-inalte-ca-in-1918-adaptate-nevoilor-de-azi-mai-ramane-sa-vedem-cum-1506709

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe