Bogdan Daradan
Publicat în 29 ianuarie 2013, 17:15 / 235 elite & idei

Knut Vollebaek, Inaltul Comisar pentru minoritati naţionale ale OSCE, se va întâlni cu românii din Bor

Knut Vollebaek, Inaltul Comisar pentru minoritati naţionale ale OSCE, se va întâlni cu românii din Bor
+ Extern

Inaltul Comisar pentru minoritati nationale al OSCE, Knut Vollebaek, revine in Serbia, iar una dintre intalnirile programate este la Bor cu liderii romani  din zona, se arata intr-un articol publicat pe site-ul Romanian Global News.

Implicat profund in monitorizarea respectarii de catre Serbia a drepturilor elementare ale romanilor/vlahilor din Timoc, Knut Vollebaek, se va intalni si cu reprezentanta Asociatiei „Părinţii care doresc copiii lor să învețe la şcоаlă rоmâneşte – Sandu Timoc „, organizatie care reuneste pe parintii care au semnat pentru invatarea in scoala a limbii romane. Inca de la prima sa vizita in Timoc Knut Vollebaek s-a intalnit la Petrovat, cu parintii copiilor romani/vlahi carora Serbia le-a refuzat dreptul de a studia in limba materna, limba romana, desi au solicitat acest lucru. La acea intalnire Inaltul Comisar al OSCE a sugerat parintilor prezenti constituirea unei asociatii care sa se afle in contact permanent cu OSCE si care sa urmareasca punerea in practica a solicitarii studierii limbii materne in scoala.

Knut Vollebaek si Parintele Boian Alexandrovic la sediul Protopopiatului roman ortodox “Dacia Ripensis” din Negotin
Tot in cadrul acelei vizite Knut Vollebaek s-a vazut cu lideri ai romanilor din Timoc ca presedintele Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia dr. Pedrag Balasevic, Parintele Boian Alexandrovic, Protopop al BOR de Dacia Ripensis, Dusan Parvulovic, Dragan Demic si Zavisa Jurj care au adus la cunostinta inaltului demnitar al OSCE abuzurile autoritatilor sarbe impotriva celor peste 300.000 de romani/vlahi din Timoc.

Reamintim ca romanii/vlahii din Timoc sunt lipsiti de cele mai mai elementare drepturi de pastrare a identitatii nationale fiind supusi de autoritatile sarbe la un agresiv proces de asimilare.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe