Adriana
Publicat în 29 mai 2012, 15:33 / 197 elite & idei

Eugen Simion a implinit pe 25 mai, 79 de ani

Eugen Simion a implinit pe 25 mai, 79 de ani
+ Cultura • + Observator
Acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, directorul Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” a implinit pe 25 mai, 79 de ani. La mulţi ani! „În luna mai fac ceea ce fac de obicei. Citesc, scriu (numai dimineaţa), mă duc la Institutul , mă cert (în scopuri pedagogice) cu cercetătorii care întârzie sistematic să-şi predea lucrările, discut cu cei care pregătesc ediţia a II-a din  şi, dacă mai am timp, iau masa cu un prieten. De la profesorul meu, Tudor Vianu, am aflat că, dacă ai ceva important de discutat cu cineva, invită-l la masă. Este momentul şi spaţiul cel mai potrivit pentru un dialog cordial… Mă opresc aici. După-amiezile şi serile mele sunt secrete. E timpul lecturii. Primează în ultimii ani lectura clasicilor.Aş vrea să ştie cei care mă citesc şi sunt interesaţi de biografia mea publică şi de biografia mea intimă că viaţa unui critic literar este un lung şir de bucurii mărunte şi de privaţiuni acceptate. Bucuriile mari sunt rare (când îţi apare o carte, când ai o întâlnire mirabilă – vorba lui Blaga, când apare o recunoaştere publică – din ce în ce mai rară în zilele noastre – când, în fine, oboseşte nedreptatea ce te urmăreşte… Ce ar mai fi? Mai sunt şi altele, dar mă opresc. Îmi amintesc de o reflecţie a lui Ernst Jűnger, autorul „Falezelor de marmură”: „când trăieşti ca sfinţii, te însoţeşte eternitatea”. Credeţi că un critic român poate să trăiască, în zilele noastre, „ca sfinţii…”?… că eu nu cred….

 

„Un scriitor nu întâmpină timpul necruţător decât cu opera lui. Spune ceva generaţiilor ce vin? E bine. Dacă nu… Mi-ar plăcea să se vadă că sunt un om pentru care adevărul există… Chiar şi în literatură care este, se ştie, o ficţiune. Cocteau zicea că literatura este o minciună ce spune adevărul..”
Articol publicat pe www.jurnalul.ro

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa: Fără schimbarea comportamentelor individuale nu ne vom putea schimba ca societate

PoliticAnca Dragu: „Vă îndemn să vă programaţi pentru vaccinare”

EconomieSergiu Manea: Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată

ExternSilviu Nate: De ce Marea Neagră a devenit o variabilă indispensabilă în calculul geopolitic global?

SocialCorina Murafa: Fără schimbarea comportamentelor individuale nu ne vom putea schimba ca societate

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, Ionuț Stanimir, Ciprian Stănescu: Future Youth Summit

CulturaVasile Pușcaș: ”Onestitatea istoricului”. Înainte de a scrie istoria românilor, a învățat limba lor

EditorialFlorin Luca: Despre competenţele viitoruluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe