OraNoua.ro
Publicat în 20 septembrie 2017, 16:41 / 249 elite & idei

Leonard Orban: Oricât am fi de frustrați, aderarea la zona euro e opțiunea corectă de consolidare și dezvoltare

Leonard Orban: Oricât am fi de frustrați, aderarea la zona euro e opțiunea corectă de consolidare și dezvoltare

Consilier pentru afaceri europene al Președintelui României, fost Comisar european, Leonard Orban a afirmat marți că viitorul Europei nu este decis. ”Mulți spuneau că nu are sens să ne agităm, că viitorul UE e decis, că vom avea o așa-numită Europă a cercurilor concentrice. Or, discursul președintelui Juncker a demonstrat că dezbaterile nu sunt încheiate”, a spus Leonard Orban.

Consilierul prezidențial a recunoscut: ”Suntem frustrați că nu suntem în Schengen, că suntem ținuți la ușă, dar trebuie să construim în continuare punți pentru că e în interesul nostru să fim în Schengen. La fel, este în interesul nostru să fim în Zona Euro pentru că asta e opțiunea corectă de consolidare economică, de dezvoltare pe termen mediu și lung.”

Precizarea importantă făcută de consilierul prezidențial:”Este evident că aderarea nu va fi imediată, vor fi puse în funcțiune programe de asistență.

Însăși Zona Euro este subiectul unor apropiate reforme importante, nu știm încă cum va fi, dar ce știm sigur este că viteza de schimbare va fi mare. Cum putem noi ține ritmul- trebuie să ne adecvăm politicile, trebuie să ne adaptăm. Mă gândesc la Uniunea Bancară, poate fi o țintă de atins”.

”Sunt necesare și politici interne funcționale, altfel va fi foarte greu să ne atingem obiectivele. Când întâlnim reacții adverse în plan extern să găsim soluții, să ne schimbăm și să convingem că România se schimbă ireversibil. E necesar, eu unul nu văd alternativă la proiectul european”, a încheiat Ludovic Orban.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe