OraNoua.ro
Publicat în 18 iunie 2014, 18:48 / 222 elite & idei

Liviu Voinea: Adoptarea euro este un pas firesc pentru România după intrarea în NATO și în UE

Liviu Voinea: Adoptarea euro este un pas firesc pentru România după intrarea în NATO și în UE

Adoptarea euro de către România este un pas firesc având în vedere că s-a orientat către vest în urmă cu 25 de ani și, după aderea la NATO și Uniunea Europeană, țara mai are un obiectiv major și anume intrarea în zona euro, a declarat joi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul Conferinței privind finanțele și investițiile regionale pentru Europa de Sud-Est organizată de Euromoney la București.

„În România, Europa are o imagine mai bună decât în Europa însăși. Iar zona euro nu reprezintă o temă de discuție de care să ne fie teamă, deoarece beneficiază de o largă susținere din partea populației și a mediului de business. Cred că după toate îmbunătățirile în ceea ce privește nivelul de trai, mai rămâne un singur obiectiv major, adoptarea euro care vine, natural, după intrarea în NATO, apoi în Uniunea Europeană. Desigur, vom continua să implementăm reformele necesare pentru convergența reală, dar angajamentul Guvernului este foarte puternic în sensul adoptării valorilor democratice europene, care implică și disciplina fiscală”, a subliniat Liviu Voinea.

Referitor la faptul că alte state membre UE nu au anunțat, încă, un calendar pentru adoptarea euro, Liviu Voinea a spus că 26 din 28 de state membre au semnat acordul interguvernamental pentru înființarea Fondului Unic de Rezoluție, care este unul din principalii pioni ai Uniunii Bancare, de unde rezultă că vor adopta și euro. „Cum spunea și guvernatorul BNR, nu are sens să fii în Uniunea Bancară fără să fii în zona euro, iar să fii în zona euro atrage, automat, statutul de membru al Uniunii Bancare”, a explicat Voinea.

În aceeași conferință, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a arătat că România îndeplinește majoritatea criteriilor de convergență nominală pentru adoptarea euro, dar mai are încă un drum lung și greu până la obținerea competitivității necesare intrării în zona euro, având în vedere că reformele structurale, de cele mai multe ori, sunt dureroase din punct de vedere politic și social.

Potrivit Raportului de Convergență publicat, la începutul lunii iunie, de Comisia Europeană, România nu îndeplinește două dintre cele cinci criterii de convergență nominală pentru adoptarea euro, respectiv cele privind inflația și cursul de schimb, dar le îndeplinește pe cele legate de deficitul bugetar, datoria publică și ratele dobânzilor pe termen lung.

Pe 6 mai 2014, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată-țintă pentru aderarea României la zona euro. Anunțul a fost făcut la Bruxelles de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN și la Consiliul Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții.

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe