OraNoua.ro
Publicat în 22 august 2012, 18:02 / 305 elite & idei

Liviu Voinea – Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră oportună taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din sectorul energetic

Liviu Voinea – Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră oportună taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din sectorul energetic

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră oportună taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din sectorul energetic şi propune ca veniturile rezultate să constituie surse pentru un Fond Strategic de Dezvoltare destinat stimulării proiectelor de creştere a eficienţei energetice, se arată într-un comunicat AOAR, remis joi AGERPRES.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Liviu Voinea, a afirmat, marţi, că Executivul va introduce din ianuarie 2013 o taxă extraordinară pe veniturile celor care exploatează gaze naturale şi produc electricitate, rezultate din liberalizarea preţurilor la energie.

‘O astfel de taxă extraordinară pe venituri extraordinare nu duce la creşterea preţurilor (…). Banii sunt obţinuţi de la acele companii care ar obţine un venit pentru care nu au făcute investiţii noi, nu au depus un efort suplimentar, ci pur şi simplu beneficiază de creşterea preţurilor, de liberalizarea preţurilor”, a spus Liviu Voinea.

Secretarul de stat din MFP a apreciat că, din taxarea veniturilor suplimentare ale companiilor care exploatează gaze naturale şi produc electricitate, bugetul pe 2013 ar putea beneficia de ‘sute de milioane de lei’.

‘Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România ( AOAR) susţine propunerea Ministerului de Finanţe referitoare la impozitarea profiturilor excepţionale obţinute de companiile din sectorul energetic. Aceasta propunere este una dintre măsurile propuse constant de AOAR în ultimii ani când, prin transferarea unui monopol de stat către un monopol privat, companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de creşteri de preţuri fără realizarea niciunei îmbunătăţiri aduse furnizării în domeniul combustibililor sau a energiei’, se menţionează în comunicat.

Măsura a fost aplicată şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, precum Ungaria sau Marea Britanie.

AOAR propune ca veniturile rezultate din această taxare să se constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care să se stimuleze proiectele de creştere a eficienţei energetice.

Totodată, AOAR consideră oportună taxarea excepţională a veniturilor companiilor ce activează în domeniul gazelor naturale, în condiţiile în care creditorii internaţionali (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială) impun României creşterea preţului de furnizare a acestei resurse energetice.

Potrivit AOAR, la nivelul Uniunii Europene nu s-a acceptat de către ţări ca Germania, Austria sau Italia să se treacă la negocierea unui preţ unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important în sensul consolidării pieţei energetice unice europene), protejându-se astfel aranjamentele preferenţiale ale acestor state cu Rusia. Un exemplu concludent îl reprezintă triplarea profitului companiei germane E.ON, în primul semestru din 2012 faţă de aceeaşi perioadă din 2011, pe fondul acordului încheiat de compania germană cu Gazprom, referitor la reducerea preţului de import al gazelor, cu aplicabilitate retroactivă de la 1 mai 2012.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România constată că Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială ignoră faptul că România, care importă din Rusia circa 30% din necesarul de gaze naturale, plăteşte cel mai mare preţ – circa 500 dolari/1.000 mc, faţă de maximum 400 dolari plătit de alte ţări membre UE (în fapt, preţurile sunt confidenţiale şi pot fi chiar mai scăzute).

‘Mai mult, se fac presiuni nejustificate asupra României de a asigura posibilitatea exportului de gaze naturale, în condiţiile în care România este obligată să importe circa 30% din necesarul său de consum din unica sursă – Rusia, la preţuri excepţionale’, se mai arată în documentul citat.

AOAR consideră Guvernul României trebuie să propună spre dezbatere publică strategia energetică pe următorii 10 ani, urmată de adoptarea prin consens a acesteia de către toate partidele, astfel încât mediul de afaceri să poată calcula şi controla costurile pe care le implică factura energetică, element de competitivitate în România, ca şi în Germania.

Până la sfârşitul acestui an va fi elaborat proiectul de act normativ privind impozitarea veniturilor excepţionale înregistrate de companiile petroliere, a declarat, sâmbătă, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, precizând că ‘formula de calcul a impozitului excepţional va fi stabilită cu asistenţa Băncii Mondiale”. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe