OraNoua.ro
Publicat în 14 iunie 2017, 22:16 / 311 elite & idei

Liviu Voinea: Avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facem față unui Glexist

Liviu Voinea: Avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facem față unui Glexist

Trebuie să facem față nu numai Brexitului, dar și Glexitului, o ieșire din globalizare așa cum o știm, a declarat joi Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), la o conferință organizată de ELEC România.

„Brexitul schimbă multe lucruri, dar noi avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul. Noi trebuie să facem față unui Glexist, o ieșire din globalizare așa cum o știm sau cel puțin din nemulțumirile create de ea. Europa se redefinește. Nu trebuie să o facă în competiție cu alte națiuni, nu trebuie să se izoleze și nu trebuie să discrimineze în rândul membrilor săi. Când există multă incertitudine pe plan extern, prima noastră grijă este să ne păstrăm casa în ordine și să menținem sensul direcției. Peste un an și jumătate România va deține președinția UE. Din această poziție va trebui să contribuim la dezbaterea europeană și cred că această conferință este primul pas în această direcție”, a spus Liviu Voinea.

Potrivit acestuia, România a fost convergentă chiar și pe perioada crizei, dar este departe de a-și realiza potențialul. De asemenea, sectorul bancar nu își realizează potențialul său, rata ridicată de solvabilitate și lichiditatea în exces arătând că unele resurse nu sunt folosite.

„Comparativ cu perioada de preaderare, economia României este mai dezvoltată, mai rezistentă la șocuri, creșterea economică este mai robustă, structura economiei se schimbă în favoarea serviciilor și a produselor industriale cu valoare adăugată mai mare, deficitul de cont curent este mai mic și mai ușor de finanțat, inflația este sub control, ratele sunt la un minim istoric. Totuși, acest proces de convergență este dezechilibrat. Creșterea nu este distribuită egal și asta poate crea tensiuni (…) În timp ce PIB converge încet dar sigur spre media UE, veniturile la buget nu. Faptul că avem cele mai scăzute venituri bugetare raportat la PIB din UE și chiar în scădere afectează nivelul investițiilor publice date fiind contrângerile bugetare severe. Suntem departe de a ne realiza potențialul”, a mai afirmat Voinea.

Potrivit Consiliului Fiscal, ponderea în produsul intern brut a veniturilor colectate din taxe și impozite este de 25,4% în România, procent care situează țara pe penultimul loc în UE.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe