OraNoua.ro
Publicat în 30 ianuarie 2013, 18:52 / 242 elite & idei

Liviu Voinea: Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse în 2014

Liviu Voinea: Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse în 2014

Contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ vor fi reduse în anul 2014, a declarat miercuri ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la dezbaterile generale pe marginea bugetului pe anul 2013, în comisiile parlamentare de buget-finanţe.

„Nu toate măsurile din programul de guvernare au putut fi trecute în bugetul pe 2013. Programul de guvernare prevede măsuri pentru orizontul 2013-2016. Măsurile care nu au fost trecute acum vor fi trecute în bugetele anilor următori şi vor constitui o prioritate începând cu reducerea CAS pentru bugetul pe 2014. Lucrurile trebuie făcute gradual. Reparăm nedreptăţile la salarii, la pensii, creştem salariul minim – asta se poate face în 2013. În 2014 vom prioritiza alte obiective din programul de guvernare”, a spus Voinea.

Miercuri dimineaţă, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu, a arătat că instituţia va începe în perioada următoare o analiză pentru reducerea cotelor de contribuţii de asigurări sociale (CAS).

‘Lucrurile pentru 2013 sunt aşezate, avem un buget construit pe cotele actuale. Nu cred că este bine să schimbăm CAS în timpul anului, ci începând cu un an fiscal nou’, a spus oficialul MFP.

Manolescu a arătat că în 2013 se va realiza o analiză complexă a sistemului de asigurări sociale pentru a determina zonele în care CAS-urile trebuie ,,reaşezate’.

‘Aşa cum este stabilit în acest moment, sistemul de asigurări sociale lasă posibilităţi de migrare dintr-o zonă de taxare în alta. Activităţile independente, drepturile de autor, microîntreprinderile sunt vehicule prin care se migrează din zona de taxare a unui venit ca salariu. CAS-urile trebuie reaşezate pe baze care să descurajeze aceste migrări’, a mai spus secretarul de stat.

Pe de altă parte, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Erik de Vrijer, a arătat, marţi, într-un interviu acordat AGERPRES, că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ este un subiect complicat iar Fondul Monetar Internaţional /FMI/ are nevoie de timp pentru a analiza efectele unei astfel de măsuri.

Oricum, susţine oficialul FMI, o astfel de măsură ar trebui să aştepte reluarea creşterii economice şi rezolvarea unor probleme existente pe piaţa muncii din România, cum ar fi rata de ocupare foarte scăzută a populaţiei.

‘Sunt probleme pe piaţa muncii care au nevoie de mai multă intervenţie şi care trebuie să aştepte creşterea economiei pentru a fi abordate. Mă gândesc, în particular, la rata scăzută de ocupare a populaţiei. În acest context, Guvernul a actualizat planul naţional de ocupare, cu accent pe facilităţile de formare profesională, pe ucenicie, credem că este un pas bun pentru ajuta tinerii să găsească un job pe piaţa muncii. Am căzut de acord că vom analiza reducerea CAS şi ceea ce trebuie făcut pentru a ajuta la crearea de noi locuri de muncă în anii următori. Avem nevoie de timp pentru a analiza acest lucru. Este un subiect complicat pentru că, dacă reduci CAS-urile la angajator, care sunt relativ ridicate, cum găseşti resurse să finanţezi sistemul de pensii sau de sănătate, să plăteşti indemnizaţiile de şomaj?’, a spus de Vrijer.

Şeful Misiunii FMI a subliniat că este important să nu existe disfuncţionalităţi în sistemul de protecţie socială şi în finanţarea sistemului de sănătate.

FMI va analiza dacă pot fi eliminate anumite exceptări de la plata CAS, dacă se poate lărgi baza de taxare sau dacă va fi nevoie de compensare prin alte venituri bugetare.

‘Suntem în favoarea unor taxe care nu au efecte negative pentru muncă sau investiţii – poate taxele de proprietate sau accizele’, a mai spus şeful Misiunii FMI, referitor la taxele care ar putea compensa o reducere a CAS. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe