OraNoua.ro
Publicat în 20 august 2014, 15:38 / 173 elite & idei

Liviu Voinea: Există spațiu fiscal pentru reducerea CAS

Liviu Voinea: Există spațiu fiscal pentru reducerea CAS

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, consideră că există spațiu fiscal pentru reducerea CAS în condițiile în care primul semestru s-a încheiat cu un deficit de 0,5% și s-a făcut „o consolidare fiscală, chiar agresivă”.

„Legat de CAS, pot să vă spun strict pe zona mea de responsabilitate că există spațiu fiscal pentru aceasta. S-a terminat semestrul I cu un deficit de 0,5%, adică s-a făcut consolidare fiscală și chiar agresivă. Până la sfârșitul anului avem voie, în acordul cu partenerii internaționali, să facem deficit de 2,2% din PIB. La sfârșitul lui iulie, datele preliminare arată un deficit și mai mic, undeva la 0,3% — 0,27%. Asta înseamnă că există spațiu fiscal în ultimele luni ale anului pentru anumite măsuri de relaxare fiscală, dar acestea trebuie să fie sustenabile și în anii care vin”, a adăugat Liviu Voinea, la Digi24.

Președintele Traian Băsescu a susținut joi că reducerea CAS va crea un gol de resurse mult prea mare în raport cu celelalte obligații asumate și ar putea duce la pierderea acordului cu Fondul Monetar Internațional și cu Uniunea Europeană.

„Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare în raport și cu celelalte obligații pe care ni le-am asumat iar eu o spun public: dacă se introduce reducerea CAS, România pierde acordul cu Fondul și cu UE, cu implicațiile care decurg de aici, din punct de vedere al credibilității și din punct de vedere al top-up-ului de la UE pentru proiectele cu bani europeni, se vor pierde 10% din contribuțiile UE la proiectele din România”, a spus Băsescu.

Potrivit declarațiilor premierului Victor Ponta din luna iulie, măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator ar putea fi aplicată începând cu 1 octombrie. Beneficiile create de această măsura ar fi crearea a 700.000 de noi locuri de muncă, creșterea investițiilor străine și recuperarea de arierate ale firmelor la buget.

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe