OraNoua.ro
Publicat în 7 mai 2014, 15:24 / 195 elite & idei

Liviu Voinea: Guvernul a stabilit data țintă pentru aderarea României la zona euro – 1 ianuarie 2019

Liviu Voinea: Guvernul a stabilit data țintă pentru aderarea României la zona euro – 1 ianuarie 2019

Guvernul a stabilit 1 ianuarie 2019 ca dată țintă pentru aderarea României la zona euro, a anunțat, marți, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a participat la reuniunea Consiliului ECOFIN și cea a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții, evenimente care s-au desfășurat la Bruxelles.

„În contextul discuției miniștrilor referitoare la situația economică din UE și prognoza de primăvară a Comisiei Europene, publicată în data de 5 mai a.c., ministrul Liviu Voinea a anunțat că, pe baza progreselor realizate în privința convergenței reale și nominale, a evoluției reformelor structurale și a perspectivelor solide de creștere economica, Guvernul României a stabilit 1 ianuarie 2019 ca data tinta pentru aderarea României la zona euro”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Finanțelor Publice pe site-ul propriu.

Anunțul a fost primit pozitiv de participanții la reuniunea Ecofin, precizează sursa citată.

La reuniunea ECOFIN s-au mai discutat propunerea de directiva privind taxa pe tranzacțiile financiare (aflată în faza preliminară) și analiza realizată de către Comisia Europeana privind dezechilibrele macroeconomice cu care se confruntă unele state membre ale Uniunii Europene.

În cadrul reuniunii Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții, ministrul Liviu Voinea, guvernatorul român la BEI, a subliniat importanța accelerării finanțării BEI pentru Republica Moldova în contextul situației din regiune. Președintele BEI, Werner Hoyer, a reconfirmat angajamentul BEI pentru susținerea finanțării de proiecte în Republica Moldova.

La rândul său, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat marți că obiectivul de adoptare a monedei unice europene în 2018 — 2019 nu este în afara realității, dar are nevoie de un consens politic puternic și de evaluarea consecințelor, în special a celor legate de alinierea prețurilor.

„Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, într-o manieră consensualizată îl va stabili și ne vom spune părerea dacă este realist sau nu. Despre 2018 — 2019 eu nu cred că este în afară de o anumită realitate, dar este bine, dacă ne ancorăm la acest obiectiv, să punem niște termene intermediare, pentru că nu se va întâmpla așa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta și gata, ați intrat în zona euro. Trebuie să știe oamenii despre ce este vorba”, a declarat, marți, guvernatorul BNR, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a precizat că stabilirea obiectivului de adoptare a euro este o chestiune politică, și nu depinde de BNR sau nu numai de BNR.

„Nu am nimic împotriva țintelor ambițioase, dimpotrivă, dacă ele sunt de natură să mobilizeze nu să descurajeze o țară, un popor, sunt binevenite, dar exact din acest motiv, pentru că întărirea factorilor economici, financiari dar și sociali politici este o treabă mai complicată, stabilirea obiectivului este, în esență, o țintă politică”, a mai spus Isărescu.

În opinia sa, pentru a adopta euro, România are nevoie, pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergență nominală, și de apropierea nivelului de dezvoltare de cel din țările membre ale zonei euro.

„Convergența reală se măsoară foarte complicat, nu este doar PIB pe locuitor ci și repartizarea dezvoltării pe teritoriul țării. Nu poți intra în zona euro doar cu Bucureștiul, ci trebuie să intri cu toată țara și trebuie să evaluezi și consecințele. În clipa în care am intrat în zona euro se cam egalizează prețurile. Un bucureștean suportă mai bine o creștere a prețului la pâine, nici nu mănâncă prea multă pâine, dar la 100 de kilometri de București se cam mănâncă pâine”, a mai spus guvernatorul BNR.

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe